Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_15 Název DUMu: Ostatní zdobné techniky Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 Opalování a pískování Po opálení povrch překartáčuje ocelovým kartáčem, tvrdé části dřeva plasticky vystoupí a ztmavnou. Pískovaný a zvláště opalovaný povrch dřeva má velmi zajímavý vzhled, který se nemusí dále dokončovat, pouze se chrání lakem.

3 Připalování v horkém písku

4 Vypalování Dřevo musí být dokonale suché.
Vypaluje se rozpáleným hřebíkem sevřeným v kleštích, anebo se pracuje elektrickou vypalovací jehlou.

5 Gravírování Technologie, která umožňuje zdobit nejrůznější výrobky, nesmazatelně je označovat nebo vyrývat stopy do různých hmot na principu odebírání materiálu, se nazývá gravírování.

6 Gravírování Gravírování, rytí rovněž velmi často doplňuje intarzii. Při leštění se zaplňuje pemzovým práškem s politurou, aby ztmavěla a byla výraznější.

7 Rydla

8 Chátam-kárí Jednou ze zajímavých, ale velice pracných orientálních technik je technika chátam-kárí. Vznikla ve starověké Persii, ale dodnes se používá v orientálních zemích.

9 Chátam-kárí Tenké tyčinky trojúhelníkového průřezu o délce strany 0,3 až 1mm z různých dřevěných materiálů, z mosazi a kosti, podélně omotané tenkým mosazným drátkem nebo obalené tenkou mosaznou fólií, se slepují hvězdicovitě do kruhu, který je opět obalen tenkou mosaznou fólií.

10 Chátam-kárí Takto upravené tyčinky průměru asi 1cm s hvězdicovitým vzorem v průřezu se opět po délce slepují a obalují tenkou mosaznou fólií. Tak vznikne váleček o průměru asi 3 cm. Z válečků se odřezávají tenká kolečka, která se lepí na plochu tak, až je celá pokrytá, anebo se skládají do vlysu.

11 Chátam-kárí Po vyhlazení a nalakování takto vyzdobené plochy vyniknou jednotlivé materiály ornamentu. Celek působí velmi jemně a decentně.

12 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. ŠTECH, Karel. Český kutil [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MIRNA, Snow. seznam [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google