Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_17 Název DUMu: Opravy vadných spojů Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 U starého nábytku se vyskytuje málo druhů spojů
Opravy vadných spojů U starého nábytku se vyskytuje málo druhů spojů spoj na kolíky spoj výřezový spoj na pero a drážku hladký spoj

3 Dřevěné kolíky („Týblování")
Kolíky jsou většinou z tvrdého dřeva (dubového, bukového, habrového), jen ojediněle z dřev ostatních. Prkna se kolíky spojovala stejným způsobem jako kovovými hřebíky.

4 Oprava kolíkových spojů
Je-li kolík povytažen a prkna drží pevně u sebe, vyjmeme kolíček kleštěmi, zkrátíme jej a vlepíme opět nazpátek nebo jej kladivem (přes dřevěnou podložku) zatlučeme hlouběji.

5 Oprava kolíkových spojů
Je-li prkno uvolněné současně s kolíkem, povytáhneme prkno i kolík ještě více, abychom mohli do spáry zanést nové pojidlo, a prkna včetně kolíků k sobě přitáhneme ztužidly.

6 Oprava kolíkových spojů
Pokud zůstala část zlomeného kolíku uvnitř prkna, odvrtáme ji vrtákem stejného průměru, jaký měl původní kolík. Chybějící kolíky nahradíme novými.

7 Spoj výřezový („Cinkování")
Výřez rovný nebo zešikmený, tzv. rybina. Oba druhy spoje se opravují stejně. Bývají většinou uvolněné, seschlé. Je-li spoj pouze uvolněný, očistíme zbytky starého klihu, naneseme nové lepidlo, výřezy zasuneme do sebe a stáhneme ztužidly.

8 Spoj výřezový („Cinkování")
Je-li původní spoj seschlý a po sklížení by zůstala veliká spára, utěsníme jej klínky ze stejného materiálu, z jakého jsou klížena prkna nebo dýhou stejného druhu, je-li spára kolem výřezu malá. Klínek se musí do spáry zatlačit naprosto těsné - klínek i původní výřez potřeme klihem a nově klížený spoj zatáhneme do ztužidel.

9 Spoj výřezový („Cinkování")
Jestliže je původní výřez značně porušen, musí se nahradit novým.

10 Oprava spoje na pero a drážku
Je spoj typický pro spojování palubek. Spoj se uvolňuje hlavně sesycháním dřevní hmoty. Pero prasklé nebo ulomené.

11 Oprava hladkého spoje Prkna v ploše bývají skližována plochami hran.
Odstranění starého klíhu - orovnání hran prken. Vyztužit přesvlakováním celé plochy, nebo vklížením tzv. mašlí.

12 „Mašle" Jsou vložené kousky dřeva ve tvaru uvázané stuhy.
Spoje děláme vždy na rubové straně plochy.

13 Spojení zlomených noh Nikdy nebudeme olamovat a odstraňovat třísky.
Stačí uprostřed zlomu na obou částech zlomené nohy vyvrtat 3 až 5 cm hlubokou díru na kolík. Vrtat musíme opatrně, aby se třísky nepohnuly. Lepenou nohu zatáhneme do ztužidla nebo ji dobře zatížíme.

14 Spojení zlomených noh Pokud spoj vykazuje hluboké trhliny, pak nelze použít pouhé spojení na kolík, protože by se noha roztrhla. Noha se musí přeplátovat tak, aby se spoj zpevnil. Na zadní straně nohy vyřízneme plátek tlustý 3 až 5 mm v celé šíři nohy a dlouhý tak, aby od praskliny přesahoval na obě strany asi 4 cm. Při lepení nohy se snažíme zalít praskliny lepidlem.

15 Opravy trhlin Opravují se stejně - vklížením tzv. špánů.
Špán musí mít velmi ostrý úhel klínovitě seříznutý tak, aby se mohl do praskliny zasunout co nejhlouběji. Přečnívající části se seříznou a začistí. Drobné trhliny se pouze tmelí.

16 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google