Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

16. Vsazování mosazného drátu do kovu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "16. Vsazování mosazného drátu do kovu"— Transkript prezentace:

1 16. Vsazování mosazného drátu do kovu
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 16. Vsazování mosazného drátu do kovu Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při práci na pracovišti pro rytce. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vsazování mosazného drátu do kovu,technologického postupu při jeho vsazování a dodržování bezpečnostních předpisů.

3 Vsazování různých materiálů do sebe je, stará nejen rytecká technologie používaná v umění, při zdobení šperků,ozdobných kazet, zbraní atd. Tato metoda zdobení se odborně nazývá inkrustace. Inkrustace je vkládání kusů různých materiálů do předem vydlabaných otvorů. Tyto materiály tvoří různé obrazce.

4 Jako před každou ryteckou prací, si v první řadě připravíme materiál na kterém budeme pracovat. Na část materiálu si naneseme barvu, abychom si mohli orýsovat motiv.

5 Orýsujeme si tvar, do kterého budeme vsazovat mosazný drát
Orýsujeme si tvar, do kterého budeme vsazovat mosazný drát. Upneme materiál do ryteckého svěráku.

6 Jako první si vyryjeme špičatým rydlem rovné linky
Jako první si vyryjeme špičatým rydlem rovné linky. Hloubku linky si určíme podle průměru vsazovaného drátu. Běžně se používá zlatý drát průměru 0,3 – 0,5 mm.

7 Nyní použijeme ploché rydlo, jako sekáč,kterým začneme podsekávat materiál z jedné strany vytvořené linky.

8 Vytvořili jsme jednu stranu rybinové drážky
Vytvořili jsme jednu stranu rybinové drážky. Profil vytvořené drážky je na obrázku vpravo dole.

9 Nyní podsekáme druhou stranu drážky a tím vytvoříme rybinu, do které budeme vsazovat drát. Profil hotové drážky je vidět dole na obrázku.

10 Při nákupu zlatého nebo mosazného drátu nemusíme vždy sehnat námi požadovaný průměr. V tom případě musíme průměr drátu zmenšit pomocí průvlaku. Průvlak je deska s otvory. Je vyrobená z nástrojové oceli, aby nedocházelo k nežádoucímu opotřebení přesných děr, při protahování drátů. Z jedné strany jsou otvory zahloubeny, aby jimi drát snadněji pronikal.

11 Průměry otvorů v průvlaku, jsou odstupňovány po 0,05 mm
Průměry otvorů v průvlaku, jsou odstupňovány po 0,05 mm. Zde zobrazený průvlak je pro drát o průměru 1mm a po provlečení všemi otvory dostaneme drát o průměru 0,5 mm.

12 Následně protáhneme drát postupně všemi otvory.
Před tím než začneme drát otvory provlékat, jeho začátek zapilujeme do špičky a potřeme ho včelím voskem. Následně protáhneme drát postupně všemi otvory.

13 Při protahování, vzniká v drátu vnitřní pnutí, které odstraníme tím, že protažený drát vyžíháme. Postačí k tomu plynový zapalovač.

14 Nyní drát očistíme, smirkovým plátnem jemné zrnitosti, abychom odstranili veškeré nečistoty a taky nežádoucí zabarvení po žíhání.

15 Před vsazováním si drát odsekneme plochým sekáčem, abychom zarovnali jeho čelo. Přiložíme si drátek na začátek rybinové drážky.

16 Nyní přiložíme cizelovák na začátek drátu a zlehka klepáním kladívkem drát vložíme do rybinové drážky.Jeho konec opět odsekneme plochým sekáčem.

17 Pokud máme drát vložený a v drážce drží zatemujeme ho cizelovákem do roviny s materiálem. Nakonec brusným kamenem drát přebrousíme, tak aby nevyčníval nad materiál.

18 Pokud jsme pracovali pečlivě, drát v drážce drží a při přejetí prstem po inkrustaci ho nesmíme cítit, jako vyvýšené místo na materiálu.

19 Rekapitulace poznatků vyplývající z daného tématu
-Vyjmenuj jaký průměr drátu je nejběžnější při inkrustaci? -Popiš, co to je inkrustace? -Jak postupujeme při protahování drátu průvlakem? -V jakých případech drát protahujeme průvlakem?

20 Zdroje pro textovou část
Rytecká technologie. Uherský Brod, Interní materiály.

21 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "16. Vsazování mosazného drátu do kovu"

Podobné prezentace


Reklamy Google