Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu"— Transkript prezentace:

1 Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autoři: Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Úvod do předmětu je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci ve významu informačních a komunikačních technologií (zejména počítačů) pro jejich život a nastínit jim rovněž jejich historii a vývoj. Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ. Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Software.

3 Firmware Jako firmware označujeme takový software, který je přímo z výroby „zabudován“ v hardware. Jde o nezbytné programové vybavení, které slouží k zajištění základních funkcí daného hardware.

4 Firmware počítače Firmware počítače je nejčastěji BIOS (Basic Input Output System), případně ve dnešní době někdy i EFI (Extensible Firmware Interface). Obsahuje základní nízkoúrovňové ovladače nejběžnějšího hardware, kterým může být počítač vybaven a je schopen zajistit jejich činnost alespoň na základní úrovni.

5 Firmware počítače Firmware počítače je také nezbytný k tomu, abychom mohli do počítače nainstalovat operační systém – můžeme v něm konfigurovat připojená datová úložiště a pořadí jejich bootování (zavádění). Řídí také další funkce, jako například otáčky ventilátorů nebo nastavení a udržování reálného času pomocí časového čipu a záložního akumulátoru.

6 Upgrade firmware V dřívejších dobách byl firmware uložen v paměti typu ROM, nebylo možno jej tedy modifikovat jinak, než fyzickou výměnou ROM čipu. Ve dnešní době je uložen ve Flash EPROM, je tedy možno jej přehrát novější verzí – takzvaně upgradovat. Potřebný soubor nalezneme na stránkách výrobce základní desky.

7 Firmware mají i jiná zařízení
Počítač není jediným zařízením, který obsahuje firmware. Každé zařízení, které obsahuje mikroprocesor, obsahuje vždy i příslušný firmware, pomocí kterého je řízeno. Například: mobilní telefony, palubní počítače, videorekordéry, multimediální přehrávače, MP3 přehrávače a další.

8 Použité zdroje Výukový materiál je výhradně dílem autora.


Stáhnout ppt "Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu"

Podobné prezentace


Reklamy Google