Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie."— Transkript prezentace:

1 Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie

2 OS – základní pojmy platforma – základna, souhrn několika kategorií, které specifikují určitou třídu počítačů. Platforma je dána především základním HW (CPU centrální procesorová jednotka) a základním SW (BIOS a OS). Např. PC, Macintosh OS – softwarové vybavení počítače, které prování základní řízení veškerých zdrojů počítače a komunikace s uživatelem, je to nenahraditelné rozhraní mezi HW a uživatelem nebo dalšími programy CPU – centrální procesorová jednotka (procesor), provádí výpočty a řídí vykonávání instrukcí uložených v operační paměti, je umístěn na základní desce počítače (motherboard). Výrobci např.: Intel, AMD, Cyrix, Texas Instruments, IBM – pro PC, Motorola – pro Macintosh

3 OS – základní pojmy BIOS – basic input/output systém, základní vstupní a výstupní systém, je to základní programové vybavení uložené v nepřepisovatelné paměti ROM, BIOS obsahuje instrukce pro zavedení operačního systému z vnější paměti do vnitřní paměti, má v sobě zabudované základní vstupně- výstupní operace pro komunikaci počítače s uživatelem (např. obsluha klávesnice, obrazovky, komunikace s periferiemi. Nastavení provedené pomocí BIOSu se ukládá do paměti CMOS ROM – druh trvalé paměti, ze které je možno pouze číst a jejíž data se při výpadku proudu neztrácejí. Obsah paměti ROM se vytváří přímo při výrobě paměťového čipu a je součástí návrhu čipu. Paměť ROM obsahuje důležité informace při náběhu počítače z vypnutého stavu – základní vstupně výstupní operační systém (BIOS), údaje o strukture a sestavení počítače.

4 OS – základní pojmy CMOS – paměťové zařízení malé kapacity a s malým odběrem elektrické energie. Jeho obsah lze po dlouhou dobu udržovat pomocí baterie. Např. slouží pro uchovávání základních konfiguračních údajů o systému. HW (železo) – technické vybavení počítače SW – programové vybavení počítače Vstupní zařízení – je zařízení, pomocí kterého počítače získává potřebné informace a požadavky (např. klávesnice, myš, skener) Výstupní zařízení – je zařízení, pomocí kterého počítač předává informace (např. obrazovka, tiskárna)

5 OS – základní pojmy Rozhraní (interface) – definované funkční propojení mezi dvěma prvky počítačového systému. Nejčastější použití pojmu: grafické rozhraní – skladba obrazovky a důležitých ovládacích prvků při komunikaci programu s uživatelem, síťová rozhraní – definuje komunikaci v počítačové síti, hardwarové rozhraní – specifikuje konektory a přenosové kanály při propojování periférií k počítači Uživatelské rozhraní – prostřední, v němž se uživatel pohybuje a pomocí kterého komunikuje s počítačem. Existují dva typy - textový a grafický režim (rozhraní).

6 OS – základní pojmy Nejznámější operační systémy – MS DOS – firma Microsoft, první OS pro osobní počítače, textové rozhraní) – Windows – firma Microsoft, pro osobní počítače, grafické rozhraní – Linux – vznikl jako projekt finského studenta Linuse Torvaldse, OS třídy Unix, volně šířitelný – MAC – firma Apple, počítače typu Macintosh, procesory Power Macintosh


Stáhnout ppt "Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie."

Podobné prezentace


Reklamy Google