Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

17. Příprava nože před zdobením

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "17. Příprava nože před zdobením"— Transkript prezentace:

1 17. Příprava nože před zdobením
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 17. Příprava nože před zdobením Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při práci na pracovišti pro rytce. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na přípravu nože před zdobením, technologického postupu při přípravě a dodržování bezpečnostních předpisů.

3 Příprava nože před jeho zdobením už začíná při jeho výrobě.
Především si musíme určit k čemu daný nůž má sloužit. Zda jde o nůž účelový, či jde o nůž pouze dekorační. Od toho se odvíjí také témata motivů, kterými budeme nůž zdobit.

4 Na pár příkladech si teď vysvětlíme, jak a podle čeho zvolit správný motiv pro daný nůž.
Pokud se bude jednat o nůž lovecký, tudíž účelový, měl by námi zvolený motiv být úzce spjat s tématy kolem myslivosti.I tvar nože by měl vyhovovat daným požadavkům. Pokud nůž bude sloužit ke stahování zvěře, jedná se o tzv. stahovák, který je svou konstrukcí přizpůsoben k této činnosti.

5 Na obrázku vidíme jednu z možností jak by měl lovecký nůž vypadat
Na obrázku vidíme jednu z možností jak by měl lovecký nůž vypadat. Jedná se o stahovací nůž.

6 Vidíme zde, že i na rukojeť nože je v tomto případě použitý přírodní materiál úzce spjatý s myslivostí. Jedná se o mufloní roh. Podle toho byl vybrán i vhodný motiv k zdobení nože. Taky konstrukce celého nože, včetně tvaru čepele i použitého vydutého ostří byl vybrán, dle účelu, pro který je nůž vyroben.

7 Tento nůž patří mezi nože dekorační.

8 Motivy u nožů určených k dekoraci, navrhujeme motiv dle naší, nebo zákazníkovy fantazie.
Na obrázku jsme viděli v čepeli, prořezávané květy divokých růží. Tento motiv nebyl zvolen jen náhodou. K výrobě rukojeti byl využit vyschlý kořen divoké růže. Takže tematicky je čepel spjata s čepelí. Tvoří jeden kompaktní celek.

9 Rituální dýka s originální čepelí, na níž jsou čtyři ostří.

10 Tato dýka je opět dekorativní
Tato dýka je opět dekorativní. Motivována historií, jak u čepele, tak u motivu na rukojeti. Rituální dýky se vyznačovali netradiční konstrukcí. I na této dýce je z tohoto důvodu použita čepel s čtyřmi ostřími. Rukojeť pak tvoří postava Evy, navržena tak aby se dobře držela, jako rukojeť.

11 Pokud vyrábíme nůž, celý sami musíme si předem nakreslit tvar
Pokud vyrábíme nůž, celý sami musíme si předem nakreslit tvar. Pro usnadnění práce si kreslíme tvar přímo na milimetrový papír v měřítku 1:1. Milimetrový papír použijeme, abychom si mohli spočítat přesné rozměry, nože a mohli zahájit jeho výrobu.

12 Po zvolení tvaru nože, začínáme pracovat taky na návrhu jeho zdobení
Po zvolení tvaru nože, začínáme pracovat taky na návrhu jeho zdobení. Určíme si taky do předu, jaký materiál použijeme na záštity, střenky i na nůž samotný. Na výrobu nožů se používá mnoho ocelí. Nejčastěji používaný materiál, vhodný pro výuku, kvůli své cenové dostupnosti je Je to kalitelná korozivzdorná ocel, která je před tepelným zpracováním velmi dobře opracovatelná. Taky pro rytecké práce je velmi vhodná. Po zakalení na 58 – 60Hrc je pevná, ale zároveň houževnatá a dobře drží ostří.

13 Na následujících stránkách si popíšeme některé druhy ocelí vhodných k výrobě nožů.
Ocel N690 lze pro nožířské využití zaměnit za ocel 440C, ale svým složením je oproti této oceli obohacena o Co 1,5% to však při použití na výrobu čepele nože má pouze zanedbatelný vliv. Chemické složení oceli, C1,07/ Si 0,40/ Mn 0,40/ Cr17,30/ Mo 1,10/ V0,10/ Co1,50 Ocel je stříhaná z křížově válcovaného plechu díky tomu má orientované vlákna a vyšší pevnost a houževnatost než ocel řezaná z bloku. Kalící teplota C. Popouštění C.

14 (Ak5Mo, 17136) Nerezová ocel vhodná na výrobu čepele, na příložky k zavíracím nožům nebo jako nerezová pružina. Povrch oceli je broušený, bez okují. Kalící teplota je C do oleje, popouštěcí teplota je C. Dosažitelná tvrdost je až 57HRC. Chemické složení oceli: C 0,5%/ Si 1%/ Mn1%/ Mo 0,7%/ Cr 14,5% / V 0,2%

15 ELMAX Elmax je nerezová ocel vyrobená práškovou metalurgií od švédské firmy Udeholm. Díky této nové technologii se zvýší houževnatost a pevnost i při vysoké tvrdosti (58-61HRC). Ocel tak získá excelentní řezné vlastnosti, vysokou trvanlivost ostří, pevnost a dobrou houževnatost. Materiál je výborně obrobitelný. Složení oceli: C 1,7 % / Si 0,8 % / Mn 0,3 % / Cr 18,0 % / Mo 1,0 % / V 3,0 %. Dodává se ve vyžíhaném stavu.

16 Oceli, které používáme k výrobě nožů se používají v měkkém stavu
Oceli, které používáme k výrobě nožů se používají v měkkém stavu. Pokud jsou už od výrobce kalené, musíme je vyžíhat. Materiál musíme mít připravený k rytí, to znamená, že musí být měkký. Ostří na polotovarech nikdy nebrousíme, ale děláme na nich plošku 0.3 – 0.5 mm. Je to z důvodu, abychom při upínání do svěráku při rytí ostří nepoškodili.

17 Nyní, když už máme navržený tvar nože, můžeme přistoupit k návrhu na jeho zdobení. Tím taky určíme rytecké technologie, které ke zdobení využijeme.

18 Rytecké technologie, které se využívají, při zdobení nožů, vychází především z použitých materiálů.
U kovu, můžeme použít, plošnou rytinu, plastickou rytinu, inkrustaci, nebo ryteckou techniku bulino. Při práci na střenkách, například kostěných,jako v našem případě techniku scrimshaw. U dřevěných pak, řezbu, inkrustaci, nebo vypalování.

19 Pokud pracujeme podle návrhu a máme už nějaké zkušenosti, měl by být hotový výrobek věrnou kopií návrhu.

20 Rekapitulace poznatků vyplývající z daného tématu
- Vysvětli, jaký motiv použiješ při tvorbě loveckého nože. - Jaké materiály na výrobu nožů znáš? Popiš jejich vlastnosti. - Svými slovy vysvětli technologický postup při výrobě nože a jeho zdobení.

21 Zdroje pro textovou část
Rytecká technologie. Uherský Brod, Interní materiály.

22 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "17. Příprava nože před zdobením"

Podobné prezentace


Reklamy Google