Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)"— Transkript prezentace:

1 15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně) Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při pilování tvarových ploch. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tematický celek výroba spouště a spoušťové desky perkusní zbraně.

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI
Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: Spoušťový mechanismus je nedílnou součástí zbraní. Převádí ze spouště potřebnou energii k zápalníku, díky čemuž dojde k iniciaci výstřelu střely.

6 ZADÁNÍ PRÁCE:

7 ZADÁNÍ PRÁCE: Dle předloženého vzoru vyrobte spoušť včetně spoušťové desky.

8 ZADÁNÍ PRÁCE: Spoušť a spoušťová deska tvoří neméně důležitou část perkusních zbraní. Stejně jako u zámkových desek, tak i zde se můžeme setkat s různými tvary jak obou součástí. Zde záleží na typu a velikosti zbraně, ale také na typu konstrukce perkusního zámku.

9 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT:
Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rýsovací jehlu Důlčík Kladivo Ocelové pravítko Navrtávák Vrták Výstružník Kličku na vrtačku Pilník Pilku na železo Jehlové pilníky

10 PŘÍPRAVA MATERIÁLU Obdržený materiál bude zapotřebí vzor přeměřit a materiál následně orýsovat části k odstranění.

11 ORÝSOVÁNÍ Jako první začněte vyrábět spoušť. Přebytečný materiál následně odřežte ruční rámovou pilkou.

12 ORÝSOVÁNÍ Nezapomeňte také na vyvrtání a vystružení díry. Vzhledem k tvaru spouště doporučuji tuto operaci provádět nejpozději v tomto okamžiku. Později by se její pozice špatně určovala, orýsovala a taktéž by se hůře upínala spoušť do svěráku.

13 VRTÁNÍ Po orýsování a odůlčíkování je třeba pokračovat vrtáním děr ve vnitřních tvarových plochách.

14 ŘEZÁNÍ Pokud máte vyvrtánu díru, můžete začít s hrubováním tvaru potřebnými tvarovými pilníky. Na přesnější práce pak využijte jehlových pilníků.

15 SPOUŠŤOVÁ DESKA V případě, že máte spoušť hotovu, můžete začít pracovat na spoušťové desce. Jelikož je zde hodně vrtání – díra pro kolík na skolíkování spouště s deskou a také předvrtání drážky, začněte vrtat nejdříve díru pro kolík. Tím zamezíte případným problémům s případným vyhnutím vrtáku jenž by mohl vzniknout při vrtání průchozí díry mezi dvěma stěnami.

16 VRTÁNÍ

17 PILOVÁNÍ VNITŘNÍ DRÁŽKY
Aby bylo možné vytvořit drážku pro spoušť, využijte jehlové pilníky pro vypilování. Nezapomeňte, že drážka musí mít rozměry stejné jako je síla spouště.

18 ODEVZDANÝ VÝROBEK Pokud máte hotovo, už vám nic nebrání ve skolíkování spouště a spoušťové desky.

19 OTÁZKA NA ZÁVĚR Popište postup vypilování vnitřní drážky spoušťové desky

20 Zdroje pro textovou část
SOUČEK, František. TECHNOLOGIE I. Učebního oboru PUŠKAŘ. 1. vydání. COPt Uh. Brod, 1997. KŘÍBEK, Jan. Střelné zbraně: I. část. druhé vydání.PC-DIR spol. s.r.o. - Nakladatelství, Brno, Technická 2: PC-DIR spol. s.r.o. - Nakladatelství, Brno, Technická 2, 1995, ISBN OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, Praha 1, 1982, 192. ISBN 20

21 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré obrázky a fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)"

Podobné prezentace


Reklamy Google