Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_07 Název DUMu: Předměty vykládané dřevem, kovem, kostí a dalšími materiály Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 Technika Boulle Ebenista Ludvíka XIV., Charles André Boulle.
Nábytkářská zdobná technika. Jednotlivé bohatě zdobené kusy nábytku pro potřebu panovníka (diplomatické a svatební dary apod.). Intarzoval nábytek cínem, mosazí, želvovinou a intarzií.

3 Technika Boulle Želvovinu podbarvoval červeně.
Nábytek vybavoval bohatým bronzovým kováním. Slepil destičky želvoviny, cínu, mosazi a strunkou najednou prořezával příslušný ornament. Použil všechny tři kusy a podle toho, který materiál převládal, byla stanovena i cena nábytku.

4 Cenění nábytku Nejdražší byla prima versa, kde převládala želvovina, do níž se vkládaly ornamenty cínové a mosazné.

5 Cenění nábytku Sekonda versa byla ceněna již méně; základním materiálem byl cín, ornament byl z želvoviny a mosazi.

6 Cenění nábytku Pro provedení třetí verze, terci versa, byla základním materiálem mosaz, ornament byl z želvoviny a cínu.

7 Poškození nábytku Boulleův nábytek najdeme ve všech zemích, s nímž udržoval Ludvík XIV. styky. Je však značně poškozený, protože různorodé materiály se nechovají stejně při změně vlhkosti a teploty.

8 Důvod poškození Kov přiklížený na dřevěný podklad teplým klihem dostatečně nepřilne, a změní-li se podmínky prostředí (vlhko, teplo), dřevo mírně zvětšuje nebo naopak zmenšuje svůj objem a kov se uvolňuje od podkladu, kroutí se a po čase úplně odpadává.

9 Taušírování Jedná se o jednu ze zdobných technik baroka.
Je to vykládání dřeva stříbrným drátkem, který se zatlouká do dřeva lehce naříznutého podle nákresu. Tloušťka drátku se střídá, aby byl ornament jemnější nebo výraznější.

10 Taušírování Ornament je lineární a říká se mu též nitkový.
Motiv ornamentu je vždy rostlinný a většinou doplňuje inkrustaci. Vyskytuje se spíš na drobných bytových doplňcích než na nábytku. Často jím bývají zdobeny pažby zbraní.

11 Taušírování

12 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. NOVOTNÝ, Dalibor. Umělecké rytiny zbraní [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google