Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel"— Transkript prezentace:

1 2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autoři: Ing. Petr Kundrata Název prezentace: (DUMu) Wankelův motor Tematická oblast: Motory – pevné části Ročník: 2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: březen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Motory – pevné části je poskytnout žákům informace o základních částech konstrukce motorů a podpora výuky ve vyučovacích hodinách. Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Automobily. Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Wankelův motor.

3 Hlavní části Wankelův motor má pouze tři hlavní pevné části – skříň (komoru) motoru, boční víka motoru, ozubený věnec. Spalovací prostor tvoří vnitřní stěny skříně, rotační píst a boční víka.

4 Obrázek 1: Wankelův motor

5 Skříň motoru Skříň je vyrobena z hliníkové slitiny. Ve skříni jsou vytvořeny sací a výfukové kanály, chladící kanály, otvory se závity pro zapalovací svíčky (většinou dvě pro jednu komoru). Vnitřní stěny skříně tvoří pracovní plochu, která je upravena metodou Nicasil.

6 Boční víka Boční víka uzavírají spalovací prostor. Vyrábí se jako odlitek z litiny. Obrázek 2: Mazda RX 8

7 Ozubený věnec Ozubení ozubeného věnce slouží pro odvalování rotačního pístu při jeho současném rotačním pohybu. Ve vnitřní dutině ozubeného věnce je umístěno kluzné ložisko výstředníkového hřídele. Ozubený věnec se vyrábí z legované oceli a je upevněný v bočním víku.

8 Zdroje [1] KLŮNA, Jindřich a Jiří KOŠEK. Příručka opraváře automobilů. Vyd. 2. Brno: Littera, 1993, 482 s. ISBN X.

9 Zdroje obrázků [1] AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel"

Podobné prezentace


Reklamy Google