Jak vést lidi v těžkých situacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Péče o seniora trpícího depresí
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Maminka maminek kontaktní sestra
Etická hlediska péče o staré občany
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
Integrita bezúhonnost
PSYCHICKÉ REAKCE NA BLÍŽÍCÍ SE KONEC ŽIVOTA
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Čím se trápí staršovstva Ostrava Otázky 1. Jaké jsou Vaše jednání staršovstva. Prozraďte něco, jak to vypadá u Vás! - Dlouhé jednání, správce.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Ve společenství s Matkou Boží
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Problematika smrti a umírání
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Soutěž Recept na šťastné manželství. Manželé Mendrokovi 6. února 2015 oslavili 50. výročí svatby.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Sdělování nepříznivých informací.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Naděžda Špatenková Charita Ostrava, 26. listopadu 2009.
KOMUNIKACE S POZŮSTALÝMI
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Komunikace s rodiči.
Motivace křesťanského jednání
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Model transkulturní péče
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Řím 13:
Kdo je můj pacient a co pro něho mohu udělat
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Jak vést lidi v těžkých situacích MUDr. David Polednik

Nejtěžší životní situace Smrti životního partnera Rozvod Rozvrat manželství Věznění Smrt blízkého člena rodiny Choroba, nehoda Účast ve válečných operacích (i pasivně) Znásilnění

Charakteristika těžkých životních situací: Mimořádnost (ne denní problémy) Intenzita (výrazně stresogenní) Potřeba pomoci druhé osoby (v izolaci těžce zvladatelné)

„Břemena“ ve zdravotnictví (Galatským 6,2 –“Berte na sebe břemena jedni druhých, tak naplníte zákon Kristův“ ) Chronicky nemocný Umírající Pozůstalí (rodina)

Zdravotník v kontaktu se smrtí: (Úskalí) Studium zaměřeno na „boj s nemocí“ nebo na návrat pacienta do zdraví. Malá připravenost na skutečnost nutnosti i paliativní léčby, doprovázení umírajícího. Zapomínání na skutečnost, že každý život končí smrtí. Osobní nevyrovnanost zdravotníka s vlastní smrtí nebo smrtí blízkých.

Modely vztahu zdravotník - pacient Model aktivní – pasivní Model učitel – žák Model vzájemné participace Model přátelství

Terapeutický vztah Vytváří se již při prvním kontaktu Navazování důvěry a vzájemné úcty Nezbytný pro další spolupráci pacienta na léčbě (compliance)

(Elizabeth Kübler-Rossová) Zármutek Fáze šoku: Objevuje si při sdělení tragické zprávy. Projevy ohromení, zoufalství, paniky, epizody zmatenosti, neklidu. Někdy i citový útlum, určitá strnulost.

Zármutek Fáze popření: Obrana, neochota přijmout tragickou informaci. Popírání pravdy. (Např. „Určitě je to omyl…“) Fáze smlouvání: Pacient iracionálně doufá, že změní skutečnost „smlouvá s osudem“. (Např. dodržením léčebného plánu se vyléčí apod.)

Zármutek Fáze agrese: Agrese zdánlivě namířená proti zdravotníkům. (Jde o agresi proti „zlému osudu“, ale lékař, sestra je na blízku, osud ne). Důležitost pochopení ze strany personálu, soucit (empatie), možnost ventilace emocí pacienta

Zármutek Fáze deprese: Depresivní reakce na závažnost situace. Pacient se stává pro personál srozumitelným. Deprese může být i hluboká Pozor: Sebevražedné myšlenky pacienta, pozůstalého (uzavření proti-sebevražedné smlouvy)

Zármutek Fáze přijetí: Pacient (pozůstalý) akceptuje, přijímá skutečnost a závažnost sdělené informace. Vhodné, aby všechny reakce proběhly při jednom rozhovoru (většinou možné jen u pozůstalých). Umírající prochází delším procesem zármutku.

Zármutek x deprese: U prostého zármutku chybí: Plošné sebeobviňování (u zármutku je cílené – léčba, péče o nemocného atd.) Obecné pocity zbytečnosti Časté sebevražedné myšlenky

Zármutek x deprese U prostého zármutku chybí: Patologická identifikace se zesnulým Nutnost antidepresivní léčby ( U zármutku postačuje soucitná, podpůrná péče, terapie )

Konkrétní postup péče: Přesné informace (o pacientovi, nemoci, komplikacích, okolnostem smrti) Klidné místo, možnost je posadit Nutnost se představit, sdělit své postavení Oslovit pacienta (nejbližšího příbuzného) Vyjádřit účast: „Přijměte mou upřímnou soustrast“.

Konkrétní postup péče: Nejlépe, když informace sděluje lékař Nutnost dostatku času Popsat postup léčby, všechny záchranné aktivity Používat jasných výrazů („zemřel“, je mrtvá“ – neužívat eufemizmy „odešel“) Vhodné podat ruku, letmý dotek, náznak obětí

Konkrétní postup péče: Jen nezbytná administrativa (zbylé později) Nabídnout další kontakt s pacientem (pozůstalým) Nebavit se o možnostech odběru orgánů zemřelému

Příklady: Příklad č. 1: Matka – ztráta syna během autonehody (izolace, sebeobviňování) Příklad č. 2: Rodiče – tragická ztráta dcery (opora v okolí- pozůstalých)

Duchovní péče v zármutku Nést pomoc potřebným: Galatským 6,2 : „Berte na sebe břemena jedni druhých, tak naplníte zákon Kristův“. Nutnost osobní zodpovědnosti: Galatským 6,4-5: „Každý ať zkoumá své vlastní jednání, pak bude mít čím se chlubit, bude-li hledět jen na sebe a nebude se porovnávat s druhými. Každý bude odpovídat za sebe“

Duchovní péče v zármutku: Ujištění: Jan 3, 36: „Kdo věří v Syna, má život věčný.“ (Možná poslední možnost k výzvě přijetí Krista jako spasitele!) Potěšení a soucit: Římanům, 12,15-16: „Radujte se s radujícími, plačte s plačícími. Mějte porozumění jeden pro druhého“.

Duchovní péče v zármutku: Efezským 2,10 „Jsme přece jeho dílo, v Kristu Ježíši stvoření k tomu, abychom konali dobré skutky, které nám Bůh připravil“. - Pán si nás použije ve správný čas a dá nám k tomu potřebnou sílu a požehnání.

„Miluj svého bližního jako sám sebe“ Mat. 22,39 „Jak byste chtěli, aby lidé jednali s vámi, tak vy ve všem jednejte s nimi…“ Mat. 7,12