Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anorexie Denisa Kandlová 2.HC."— Transkript prezentace:

1 Anorexie Denisa Kandlová 2.HC

2 Co je mentální anorexie?
Mentální anorexie je porucha charakterizovaná zejména úmyslným snižováním tělesné hmotnosti. Nemocní neodmítají jídlo proto, že by neměli chuť, ale proto, že nechtějí jíst, i když to někdy popírají a uvádí různé důvody, proč jíst „nemohou“.

3 Jak nemoc vzniká? Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi lety života, ale může se objevit dříve i později. Často začíná jako reakce na nějakou novou životní situaci či událost, se kterou se daný jedinec nedokáže vypořádat (přechod na střední či vysokou školu, rozvod rodičů, úmrtí v rodině apod.).

4 Následky anorexie Metabolismus - snížená hladina draslíku, edémy, metabolická alkalóza Gastrointestinální trakt - zpomalené vyprazdňování žaludku, zácpa, záněty slinivky břišní Kardiovaskulární systém - Bradykardie, hypotenze, srdeční arytmie Kožní - Suchá, praskající kůže, mozol na torzu ruky (vyvolání zvracení) Plicní - záněty plic (vdechnutí zvratků) Zubní - zvýšená kazivost zubů, CNS - atrofie mozku, poruchy paměti Neurologické - křeče, svalová slabost Pocity smutku, osamocení, zoufalství, bezmoci, deprese, Sebevražedné sklony V extrémních případech může vést porucha příjmu potravy mentální anorexie a bulimie až ke smrti!

5 Lék na mentální anorexii?
Nejdůležitějším lékem při léčbě anorexie je samozřejmě dostatečná a vyvážená strava a změna nevhodných jídelních a pohybových návyků. Zpočátku výživného režimu se většina nemocných cítí přejedená. Často trpí pocity plnosti, které jsou mylně vykládány jako známka tloušťky. Počátek výkrmného režimu také může být spojen s otoky a s bolestivou zácpu. Ten, kdo si předtím zvykl na větší dávky projímadel by měl jejich vysazení konzultovat s lékařem.


Stáhnout ppt "Anorexie Denisa Kandlová 2.HC."

Podobné prezentace


Reklamy Google