Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA"— Transkript prezentace:

1 MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Lenka Bitterová Staniční sestra Havířov

2 Mobilní specializovaná paliativní péče
Vše co je součástí obecné paliativní péče Poskytuje péči v domácím prostředí, pacientům s rozšířenou symptomatologií, nebo tam kde se tento stav dá očekávat. (indikace lékaře PPS = 40%) ? (Paliativní škála funkční zdatnosti) Pohyblivost Aktivita Symptomy nemoci Soběstačnost Příjem potravy Stav vědomí Nutnost 24h dostupnosti zdravotnického týmu - konzultací stavu, pohotovostních výjezdů sestry / lékaře, provedení zákroku, ošetření. Spolupráce všech členů multidisciplinárního týmu k splnění všech zdravotních, sociálních, psychických a spirituálních potřeb kdykoli to klient vyžaduje. Rychlost pomoci rodiny(po edukaci) je rychlejší než příjezd RZP (SOS léčiva)

3 Pacient mobilního hospice
Pacient mobilního hospice je pacient u kterého se rozvíjejí symptomy typické pro jeho onemocnění, nejčastěji se jedná hlavně o : Bolest, Dušení, Krvácení, Zvracení , Zmatenost , Strach, a to v komplexech příznaků. Sestry zajišťují péči o inv. vstupy , aplikaci léčiv , chystání bolusů léčiva v případě akutního rozvoje symptomů. V případě výskytu symptomu sestra vyjíždí k pacientovi ,konzultuje stav se službu konajícím lékařem který v případě potřeby vyjíždí na místo zásahu. Mezitím pacient užívá SOS medikaci a čeká na její účinek. Zde používány rychle působící opiáty jako Lunaldin / Instanyl kdy se analgetický účinek dostavuje téměř okamžitě. Eliminace výjezdů ZZS Typický příklad pacienta: Ca Jater, mnohočetné krvácení, anemizace, dušnost, značná bolestivost, úporné svědění, zmatenost až agresivita, rychlý rozvoj terminálního stádia onemocnění v řádu několika hodin.

4 Kdo jsou naši pacienti Naši pacienti jsou nejčastěji onkologicky nemocní Pacienti s neurodegenerativními onemocněními (ALS), či jinými onemocněními vyvolávající terminální stav pacienta(srdeční selhání, CHOBPN, aj.) - jsou méně časté. Naši pacienti jsou často v produktivním věku, jedná se tak o obtížné kazuistiky s nutností delších intervencí celého MDT zvláště pak Poradny. Jsou se svou diagnózou a prognózou seznámeni dlouhodbě, ALE také jsou to pacienti kteří ji znají několik dnů, či hodin a probíhají u nich všechny fáze akceptace svého stavu ( negace, agrese, smlouvání, deprese, smíření) které se v čase často mění. Našim pacientum a rodině je k dispozici v nejtěžších chvílích sestra - psychoterapeut, a pomáhá jim vyrovnat se se složitou životní situací. Nesmíme zapomínat že pod slovem „Pacient“ se skrývá rodič, sourozenec, životní partner, dítě…………

5 Kdo jsme Jsme tým lidí který poskytuje zdravotní a lidskou podporu terminálně nemocným pacientům a jejich rodinám v těžkých chvílích jejich života. Jsme mobilní hospic založený v roce 2015 pro oblast Novojičínska, v roce 2016 Rožnovska, v roce Havířovska. V roce 2018 otevřeny další dvě pobočky v okolních okresech – Přerov a Zlín Nyní nás je 60 kmenových zaměstnanců a více než desítka zaměstnanců na DPP. Díky tomu jsme schopni poskytnout kvalitní mobilní specializovanou paliativní péči čím dál většímu počtu nemocných na větší ploše než o které jsme při založení hospice snili.

6 Život do posledních dní

7 Novinky od 1.1.2019 Poplatek Z části hrazeno pojišťovnami
Závislost na darech, grantech, dotacích a příspěvcích…

8 Děkuji za pozornost, budeme se těšit na spolupráci s Vámi i v roce 2019.
Mobilní hospic Strom Života Kostelní 71/37 NJ


Stáhnout ppt "MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA"

Podobné prezentace


Reklamy Google