Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Advertisements

Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Charakteristika rybího masa
Výstupní zařízení – tiskárny, rozdělení
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby připojení k internetu
Další operace s vektory
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Provozovny společného stravování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba pěnových cukrovinek
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Druhy barev podle účelu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rovnice ve slovních úlohách IV.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Software počítače – opakování
Regenerační přípravky I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předběžná příprava drůbeže
TKANINY- druhy, vlastnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby zápisu algoritmů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prostorové a dispoziční řešení výrobního střediska
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fyzika – Elektrolýza.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Software počítače 1 - opakování
Kategorie odbytových středisek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Parametrická rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Teorie Informace, signál
Matematika + opakování a upevňování učiva
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Pitná voda Anotace: Prezentace uvádí požadavky na pitnou vodu a vymezuje sledované ukazatele v rozborech vody. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: hygienické limity, krácený rozbor, úplný rozbor, dezinfekce vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_05

Hygienické požadavky na pitnou vodu Obrázek č. 1

Hygienické požadavky na pitnou vodu pitná voda musí odpovídat stanoveným hygienickým limitům: - mikrobiologických, - biologických, - fyzikálních, - chemických a - organoleptických ukazatelů Celkem je v pitné vodě sledováno 60 – 70 ukazatel.

za splnění těchto podmínek odpovídá dodavatel pitné vody: - vlastník vodovodu, - případně osoba, která zajišťuje náhradní zásobování, - při výrobě a odběru pitné vody z neveřejné – vlastní studny její provozovatel

- dodavatel pitné vody je ve stanovených intervalech povinen kontrolovat, zda jsou dodrženy stanovené limity pro nezávadnou pitnou vodu - denně kontroluje organoleptické vlastnosti odebírané vody (pach, chuť, barva, zákal); - při zjištění negativních odchylek od normálního stavu, musí učinit potřebná opatření k zajištění dodávky pitné vody a k odstranění závad

Množství odebrané vody     Vyhláška stanovující hygienické požadavky na pitnou vodu stanoví i povinnost provádět analýzu vzorků pitné vody v této četnosti a rozsahu: Množství odebrané vody Rozbor krácený Rozbor úplný do 10 m³ denně 1 krát ročně 1 krát za dva roky 10 – 20 m³ denně 2 krát ročně 20 – 100 m³ denně 3 krát ročně 100 – 1000 m³ denně 4 krát ročně

Krácený rozbor = účelem je získávat pravidelné informace o stabilitě vodního zdroje a účinnosti úpravy vody, zvláště dezinfekce (pokud je prováděna)

Úplný rozbor = účelem je získávat informace potřebné ke zjištění, zda limitní hodnoty všech ukazatelů jsou dodržovány Obrázek č. 2

- rozbory zajišťuje akreditovaná laboratoř - výsledky kontrol pitné vody se zaznamenávají do protokolu - pokud je výsledek analýzy vyšší než je limitní hodnota stanovená vyhláškou (tento závěr určí laboratoř), je nutné rozbor neprodleně opakovat - při nepříznivém výsledku opakované analýzy je nutno realizovat opatření k odstranění zdrojů kontaminace dodávané pitné vody

Dezinfekce vody - přidává se do vody pro dezinfekci chlór síran amonný - přidává se do vody pro dezinfekci - jeho úloha je preventivní, zabraňuje rozmnožení nežádoucích bakterií a mikrobů v rozvodné síti - někdy se přidává do vody spolu s chlórem, aby se prodloužil jeho dezinfekční účinek v dlouhých úsecích potrubí a jeho účinnost trvala až ke kohoutku

Sledované hodnoty kvality vody: pH - je to číselné vyjádření stupně kyselosti (0-14), chloridy hygienicky nezávadné, při vyšších koncentracích ovlivňují chuť vody tvrdost - koncentrace vápenných a hořečnatých iontů, voda s vysokou tvrdostí přechází až na vodu minerální, minerální vody nejsou vhodné pro stálé pití železo - ovlivňuje organoleptické vlastnosti vody (barvu, chuť, zákal)

Sledované hodnoty kvality vody: dusičnany - nepřímo škodlivé, mohou se v trávicím traktu redukovat na toxičtější dusitany dusičnany - stanovená maximální mezní hodnotu pro tento ukazatel je 50 mg na litr vody, přičemž vodu obsahující méně než 15 mg/l lze používat pro přípravu stravy pro kojence

Sledované hodnoty kvality vody: dusičnany u kojenců – se vážou na červené krevní barvivo hemoglobin a blokují tak přenos kyslíku v těle, to může způsobit dýchací problémy dětí doprovázené modráním tkání – tzv. cyanóza kojenců – až udušením dusitany – vznikají metabolickou přeměnou dusičnanů v lidském těle a mají karcinogenní účinky

Kontrolní otázky: 1) Kolik ukazatelů je sledováno v pitné vodě? 2) Kdo odpovídá za kvalitu pitné vody? 3) Jaké rozbory vody se provádí a za jakým účelem? 4) Kdo provádí rozbory vody? 5) Jakým způsobem se provádí dezinfekce vody? 6) Jsou dusičnany škodlivé pro organismus člověka?

Správná odpověď: 1) V pitné vodě je sledováno 60 – 70 ukazatelů. 2) Za kvalitu pitné vody odpovídá její dodavatel. 3) Krácený rozbor = účelem je získávat pravidelné informace o stabilitě vodního zdroje a účinnosti úpravy vody, zvláště dezinfekce (pokud je prováděna). Úplný rozbor = účelem je získávat informace potřebné ke zjištění, zda limitní hodnoty všech ukazatelů jsou dodržovány. 4) Rozbory vody provádí akreditovaná laboratoř.

Správná odpověď: 5) Dezinfekce vody se provádí chlórem a síranem amonným. 6) Dusičnany jsou pro organismus člověka nepřímo škodlivé, mohou se v trávicím traktu redukovat na toxičtější dusitany.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Internetové zdroje: Vyhláška č. 252/2004 Sb. - kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly [online].[cit.2012-10-18] dostupné na www: < http://www.pvk.cz/vyhlaska-c-252-2004-sb.html> Obrázky: č. 1,2 [online].[cit.2012-10-18] dostupné na www.office.microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.