METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3192 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12.3.08 Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 6. května 2012 Název práce: Bílkoviny Předmět, pro který je VM určen: Chemie Ročník, pro který je VM určen: 9. ročník Časová dotace: 1 vyučovací hodina Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Chemie, Chemie, 9. ročník, Bílkoviny Metodický list, anotace - výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o bílkovinách – jejich významu, složení a důkazu přítomnosti v látkách. Přiložené fotografie žákům slouží k rozšíření znalostí. Pro žáky je i jednodušší zápis. Pomůcky: -
VY_32_INOVACE_12.3.08 BÍLKOVINY
Planeta Země existuje asi 4,5 mld let Planeta Země existuje asi 4,5 mld let. Zpočátku byla složena pouze z anorganických láte. Před 3,5 mld let vzniklaly i látky organické T, C, B – základní stavební kameny života. Bílkoviny byly prokázány jako složka buněk všech organismů. Vyskytují se ve vlasech, nehtech, svalech a krvi člověka. Tvoří cca 19% hmotnosti člověka.
Bílkoviny tvoří důležitou část jídelníčku každého člověka Bílkoviny tvoří důležitou část jídelníčku každého člověka. Pokud nebudeme v potravinách příjmat dostatek bílkovin, budeme mít problém s obnovou tkání nebo tvorbou enzymů. Nedostatek bílkovin, způsobuje zpomalení růstu, hubnutí, bledost kůže, slabost vlasů, ztrátu podkožního tuku, krvavé průjmy, deprese, nižší tělesnou teplotu. Dospělý člověk by měl denně přijmout 0,75 g bílkoviny. http://pampeliskoveudoli.blogspot.com/2011/11/bilkoviny.html
Bílkoviny v našem těle http://publications.nigms.nih.gov/structlife/chapter1.html
Důkaz a vlastnosti bílkovin Zdroj B (vaječný bílek), přidáváme: 1) konc. kyselinu dusičnou 2) roztok modré skalice 3) hydroxid sodný 4) zkm zahříváme Výsledky popiš
Ve všech zkumavkách pozorujeme vznik sraženin – srážení B vysvětluje škodlivost některých látek pro buňky živých organismů, které B obsahují
Zdroje bílkovin U 47/102 http://www.moje-fitness.cz/latky-v-tele/fakta-o-bilkovinach-v-souvislosti-se-sportovni-cinnosti-ii-dil http://www.gastronaut.cz/clanky-recepty/cockova-polevka-tentokrat-bez-namaceni-2343.html http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=2269&idreturn=0
Zajímavosti Při onemocnění ledvin se bílkoviny vyskytují v moči – kontrola moči Bílkoviny se vyskytují ve smrtelně jedovaté muchomůrce zelené Bílkoviny vznikají z aminokyselin
Zdroje http://publications.nigms.nih.gov/structlife/chapter1.html http://pampeliskoveudoli.blogspot.com/2011/11/bilkoviny.html http://www.moje-fitness.cz/latky-v-tele/fakta-o-bilkovinach-v-souvislosti-se-sportovni-cinnosti-ii-dil http://www.gastronaut.cz/clanky-recepty/cockova-polevka-tentokrat-bez-namaceni-2343.html http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=2269&idreturn=0 BENEŠ, Pavel. Základy praktické chemie: pro 9. ročník ZŠ. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2000, s. 71. ISBN 80-7168-880-0.