Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_2.3.08 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová Datum, období kdy byl vytvořen:  Název práce: Obratlovci - Plazi Předmět, pro který je VM určen: Člověk a jeho svět  Ročník, pro který je VM určen: Třetí  Časová dotace: 1 hodina  Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Živá příroda – Živočichové, Obratlovci, Plazi Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: Prezentace je určena jako úvodní seznámení s touto skupinou. Učitel si připraví výklad, žáci doplňují svými zkušenostmi a znalostmi. Pomůcky: prezentace

2 OBRATLOVCI PLAZI

3 PLAZI Plazi mají tělo pokryté šupinami.

4 PLAZI Patří sem hadi, želvy, ještěrky i krokodýli.

5 PLAZI Zmije obecná Jde o nejrozšířenějšího hada na světě, s extrémní odolností vůči chladnému počasí a jediným jedovatým hadem České republiky. Její jed je vysoce účinný na malé hlodavce, ovšem má ho jen velmi malé množství, takže za normálních okolností její uštknutí život člověka neohrozí – riziko představuje pouze pro alergické jedince.

6 PLAZI Užovka obojková Je evropský nejedovatý had.
Vyskytuje se většinou v blízkosti vody. Často se objeví v blízkosti lidských obydlí. Živí se obojživelníky a rybami, ale příležitostně i savci (drobnými hlodavci), ještěrkami a hmyzem.

7 PLAZI Želvy se od ostatních plazů odlišují především tím, že je jejich tělo obvykle chráněno kostěným krunýřem, který se vyvinul z jejich žeber. Želvy jsou studenokrevní živočichové, což znamená, že teplota jejich těla se mění podle okolního prostředí. Jsou typicky dlouhověké, někteří jedinci se dožili prokazatelně i více než 180 let.

8 PLAZI Slepýš křehký je představitel beznohých ještěrek. V ČR je silně ohrožen a jeho stavy poslední dobou klesají. Potravou slepýšů jsou z větší části žížaly a slimáci, larvy a červi přiměřené velikosti. V případě nebezpečí slepýš může odlomit část ocasu, který sebou ještě nějakou chvíli mrská. Slepýši ocas po čase částečně regeneruje.

9 PLAZI Krokodýl Tělo krokodýlů je kryto rohovitými štíty, pod kterými leží kostěné desky. Krokodýli plavou pomocí silného, ze stran zploštělého ocasu. Jejich potravou jsou různí savci, ptáci a ryby a také jiní plazi nebo se živí na jejich mršinách.

10 Zdroje: Obrazová díla byla použita z knihoven Microsoft Word 2003 a


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"

Podobné prezentace


Reklamy Google