Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"— Transkript prezentace:

1 METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 5. dubna 2012 Název práce: Tuky Předmět, pro který je VM určen: Chemie Ročník, pro který je VM určen: 9. ročník Časová dotace: 1 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Chemie, Chemie 9. ročník, Tuky Metodický list, anotace - výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o stavbě a chemickém složení tuků a jeho vlivu na naše tělo. Pro žáky je i jednodušší zápis. Pomůcky: -

2 TUKY

3 Zdroje tuků U 46/100 1. rostlinné 2. živočišné
mák, slunečnice, řepka olejka, olivy,.. 2. živočišné Maso, ryby, vajíčka, mléko

4 Vlastnosti Složeny z C, H, O Rozpustné v organických rozpouštědlech
V: zdroj energie, ochrana orgánů, TT Kapalné tuky = oleje

5 Vznik tuků Estery VMK a glycerolu V tělech vznikají esterifikací

6 Z kapalných tuků pevné margaríny
Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábějí pevné tuky. Při tomto ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty a tlaku. Během ztužování zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích. Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí. Ze ztužených rostlinných olejů se vyrábějí upravené tuky – margaríny.

7 Důkaz tuků Olejnatá semena rozetřeme v třecí misce s benzinem a směs zfiltrujeme. Část filtrátu nalijeme na list filtračního papíru a necháme odpařit. Pozorujeme mastnou skvrnu. ??? Kde využíváme rozpustnost tuků v benzinu?

8 Výroba mýdla Zmýdelňováním z tuků a hydroxidu sodného

9 Zdroje ČERNÍN, Vladimír, et al. Přírodopis 9 : Geologie, Ekologie. 1. vydání. Praha : SPN, s. ISBN


Stáhnout ppt "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"

Podobné prezentace


Reklamy Google