Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Lipidy - tuky Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – dělení a vlastnosti tuků, ztužování olejů, žluknutí tuků, výroba mýdla.. Text (psaný černě)slouží i jako zápis do sešitu. Červeně psaný text slouží k doplnění učiva. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 LIPIDY TUKY

3 Lipidy jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Vzpomeneš si aspoň na dvě vyšší mastné kyseliny? kyselina palmitová kyselina olejová kyselina stearová V organismech vznikají tuky esterifikací.

4 Pevné, popř. mazlavé tuky jsou především estery kyseliny palmitové a stearové. Kapalné oleje obsahují též estery kyseliny olejové a dalších karboxylových kyselin, které mají ve svých molekulách mezi atomy uhlíku dvojné vazby. Tuky se dělí na: rostlinné - oleje živočišné – sádlo, máslo, lůj Jaké druhy olejů znáš?

5 Tuky chrání organismy před ztrátou tělesného tepla, jsou ochranou pro vnitřní orgány a především jsou důležitou složkou potravy. Při trávení je tuk rozkládán na glycerol a příslušné karboxylové kyseliny. Tyto látky organismus využívá buď jako zdroj energie, nebo z nich vytváří svůj vlastní tuk jako zásobní látku. U rostlin se tuky nejvíce vyskytují v semenech a plodech, v těle živočichů se tuky ukládají v podkožním vazivu.

6 Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábí pevné tuky. Při tomto ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Během ztužování zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin. Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí a nemají nepříjemný zápach jako některé oleje.

7 Žluknutí másla Přehřátím se tuky rozkládají na páchnoucí jedovaté látky. účinkem světla, tepla a mikroorganismů se jedlé tuky kazí – žluknou. Jestliže indikátorovým papírkem zkusíme hodnotu pH žluklého tuku, zjistíme, že je menší než 5. jak to zdůvodníte? Vznikají aldehydy, ketony a nižší karboxylové kyseliny.

8 Působením hydroxidu sodného se tuky rozkládají, vzniká glycerol a sodné soli karboxylových kyselin – mýdla. http://www.youtube.com/watch?v=gf0jSGskKI0 výroba mýdla Běžnou surovinou pro výrobu mýdla je živočišný lůj. Lůj se vaří s roztokem hydroxidu sodného. Vzniklé mýdlo se oddělí od roztoku „vysolováním“ roztokem chloridu sodného.

9 Mýdla jsou tradiční čistící a prací prostředky. Jsou nejdéle známým detergentem. Detergent = čistící a prací prostředek ( z latinského slova detergare – očistit, odstranit). Čistící účinek mýdla spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin, hlavně vody. Snížení povrchového napětí usnadňuje smáčení povrchu nečistoty, a tím i její uvolnění do roztoku.

10 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7235-260-1 Přehled středoškolské chemie – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., Doc. RNDr. Jana Barthová, CSc., Prof. RNDr. Josef Pacák, DrSc., Doc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, SPN Praha 1995, ISBN 80-85937-08-5 Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN 80-7168-727-8 http://www.youtube.com/watch?v=gf0jSGskKI0 – výroba mýdla http://www.youtube.com/watch?v=gf0jSGskKI0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google