Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"— Transkript prezentace:

1 METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 21. října 2011 Název práce: Cizokrajní hadi Předmět, pro který je VM určen: Přírodopis Ročník, pro který je VM určen: 7. ročník Časová dotace: 1 vyučovací hodina Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis 7. r., Plazi, Šupinatí, Cizokrajní hadi Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o cizokrajných hadech, o jejich životě v přírodě a jejich zařazení do ekosystémů v přírodě a možnostech jejich chovu. Prohlížení fotografií jim slouží k rozšíření znalostí. Pro žáky je jednodušší i zápis. Pomůcky: -

2 VY_32_INOVACE_ CIZOKRAJNÍ HADI

3 Jedovatí hadi Žijí zejména v oblasti tropů a subtropů
Někteří mají zvláštní orgán na hlavě k vnímání teploty – informace o blížící se kořisti (chřestýši)

4 Chřestýši Silný jed – pro člověka i smrtelný
Chřestítko narůstá při svlékání

5 Kobra indická V: Asie, Indie P: hadi, ještěři
Nejdelší jedovatý had, pro člověka uštknutísmrtelné Plivající kobry

6 Zajímavosti Kobra indická při podráždění vztyčuje přední část těla a roztahuje krční žebra. Na krku je charakteristická kresba, podle které jí také říkáme „brejlovec“. Indičtí fakíři těmto kobrám jedovaté zuby vytrhávají, hrají na dlouhé píšťaly, předvádějí tanec kobry. Kobra je však jako ostatní hadi hluchá, hudbu nevnímá a kývavými pohyby reaguje na pouze pohyby fakíra (kouzelníka) nebo jeho píšťaly.

7 Mamba černá V: Afrika (nejjedovatější) Silný – 100% úmrtnost
P: ptáci, plazi Název: barva otevřené tlamy

8 Škrtiči

9 Anakonda V: Amazonie, vždy blízko vody P: plazi, savci Nejtěžší had
Délka 6-10m

10 Krajta Více poddruhů – královská (Afrika)
Více poddruhů – královská (Afrika) Patří k menším druhům, zdržuje se převážně na zemi. V případě ohrožení se svine do pevné koule a hlavu ukryje uprostřed. Bývá aktivnější po setmění. Existuje také mnoho barevných odchylek a variant s úplně odlišnou základní kresbou.

11 Hroznýš Trojúheln. hlava V: prales, křoviny P: ptáci, savci

12 Zajímavosti http://cs.wikipedia.org/wiki/Had%C3%AD_rekordy
DOBRORUKA , Luděk J. , et al. Přírodopis II : 7. ročník Praha : Scientia, Svědkové a potomci dinosaurů, s ISBN ,

13 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Had%C3%AD_rekordy


Stáhnout ppt "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"

Podobné prezentace


Reklamy Google