Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_2.3.02 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová Datum, období kdy byl vytvořen:  Název práce: Houby jedovaté Předmět, pro který je VM určen: Člověk a jeho svět  Ročník, pro který je VM určen: Třetí  Časová dotace: 1 hodina  Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Živá příroda – Houby jedovaté Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: Prezentace je určena k seznámení s některými druhy jedovatých hub. Učitel si připraví výklad, žáci doplňují svými zkušenostmi a znalostmi. Možno doplnit ukázkami hub. Pomůcky: prezentace, houby

2 HOUBY JEDOVATÉ

3 HOUBY JEDOVATÉ Muchomůrka červená
patří k nejznámějším jedovatým houbám. Právě muchomůrka červená dala celému rodu název, neboť byla lidovým prostředkem k zabíjení much (původně muchomorka - od "mořit mouchy"). Klobouk se vymáčel v oslazené vodě nebo oslazeném mléce, případně se namáčel v mléce či vodě a pak posypal cukrem. Mouchy sály z povrchu klobouku sladký roztok i s rozpuštěnými jedy a došlo k jejich omámení, případně úplnému usmrcení.

4 HOUBY JEDOVATÉ Ucháč obecný
klobouk je červenohnědý až kaštanově hnědý, povrch laločnatě mozkovitý, dosahuje šířky až 10 cm. Celá plodnice je uvnitř dutá a komůrkatá, rozdělená v jakési sklípky. Objevuje se časně zjara, v březnu i v dubnu a květnu v lesích všech druhů. Zasyrova je jedovatá, ale ne vždy stejně a ne pro každého.

5 HOUBY JEDOVATÉ Muchomůrka zelená
Je považována za nejjedovatější a nejnebezpečnější houbu Evropy a Severní Ameriky – způsobuje zde nejvíce smrtelných otrav. Je nejen prudce jedovatá, ale navíc se první příznaky otravy objevují až v okamžiku, kdy je jed vstřebán v organismu a jsou již těžce zasaženy důležité orgány (zejména játra). Dospělou muchomůrku zelenou je možné snadno zaměnit se žampionem nebo bedlou.

6 HOUBY JEDOVATÉ Muchomůrka tygrovaná Je prudce jedovatá.
Muchomůrka tygrovaná je velmi podobná jedlé muchomůrce šedivce. Lze ji také zaměnit za rovněž jedlou muchomůrku růžovku. Roste převážně v listnatých lesích.

7 HOUBY JEDOVATÉ Pestřec obecný
Mladé plodnice jsou v menším množství jedlé, ale pouze jako koření; ve větším množství je jedovatý. Pro houbu je charakteristický silný kovový pach. Roste převážně na okrajích rybníků a cest, na zahradách a vřesovištích, v parcích nebo na kamenitých stráních.

8 Zdroje: Neocitované materiály byly použity z knihoven Microsoft Word 2003 a Materiály jsou určeny pro bezplatné užívání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol.


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"

Podobné prezentace


Reklamy Google