Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Hradec Králové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Hradec Králové"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor: Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_19_16B_Soustava trávicí - funkce Téma: Přírodopis savců a člověka Registrační číslo projektu: CZ.1.07/ / Název projektu: EU peníze školám

2 Anotace Materiál je určen k seznámení s významem a funkcí trávicí soustavy člověka. Očekávaný výstup: Žák vysvětlí, jakou funkci plní trávicí soustava. Bude znát hlavní složky potravy a bude umět vysvětlit, co je to trávení. Bude vědět, jaký význam mají jednotlivé složky potravy pro lidský organismus. Datum tvorby: Ověřeno ve výuce:

3 Soustava trávicí Funkce

4 V učebnice na straně 66 vyhledej odpovědi na následující otázky:
1. Co pro svoji činnost potřebuje každá buňka našeho těla? Energii a stavební látky. 2. Jaké důležité látky potrava obsahuje? Živiny, vodu, minerální látky, vitaminy. 3. Co zajišťuje trávicí soustava? Trávení živin a vstřebávání látek. 4. Jakým typem látek je tvořena potrava savců? Organické látky.

5 Složky potravy Živiny Voda Minerální látky Vitaminy stavba buněk
tuky cukry bílkoviny zdroj energie Voda součást všech tělních tekutin Minerální látky činnost a stavba těla Vitaminy ovlivňují a urychlují děje v buňkách

6 Zkus vysvětlit, co je to trávení!
= zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla Cukry, tuky a bílkoviny jsou při trávení rozkládány na základní stavební složky.

7 tuky cukry bílkoviny mastné kyseliny fruktóza glycerol glukóza
Obr. 1 tuky cukry mastné kyseliny fruktóza bílkoviny glycerol glukóza aminokoyseliny Obr. 2

8 Bílkoviny Tuky Cukry aminokyseliny mastné kyseliny, glycerol
enzymy Bílkoviny aminokyseliny enzymy Tuky mastné kyseliny, glycerol enzymy Cukry fruktóza, glukóza

9 Zápis do sešitu: Funkce T. S.: trávení živin a vstřebávání látek
živina = látka, sloužící ke stavbě buněk a výrobě energii - další složky potravy: voda, minerální látky, vitaminy při trávení jsou živiny štěpeny na základní složky: bílkoviny na aminokyseliny složité cukry na fruktózu a glukózu tuky na mastné kyseliny a glycerol živiny jsou štěpeny enzymy (chemické látky) trávení je řízeno hormony a nervovou soustavou bez ovlivňování naší vůlí

10 Zdroje obrázků: Obr. 1: RIZZI, Len. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2: RUIZ, Mariana. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola, Hradec Králové"

Podobné prezentace


Reklamy Google