Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"— Transkript prezentace:

1 METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 5. listopadu 2011 Název práce: Pohybová soustava - svalstvo Předmět, pro který je VM určen: Přírodopis Ročník, pro který je VM určen:8. ročník Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Přírodopis 8. ročník Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají vytvořenou prezentaci k získání znalostí o stavbě svalů člověka. Mikroskopické obrázky jim slouží k lepší představivosti. Jednotlivé svaly si ukazují na svém těle. Pro žáky je jednodušší i zápis. Pomůcky:

2 Schopnost smršťovat se
SVALSTVO Souhrn všech svalů LT Schopnost smršťovat se Závislá na nervstvu (přerušením neschopnost pohybu)

3 VY_32_INOVACE SOUSTAVA POHYBOVÁ

4 Význam svalstva Pohyb a Poloha těla Zdroj tepla

5 Hladké svalstvo Výstelka vnitřních orgánů
Pomalý pohyb nezávislý na naší vůli, neunavitelné l

6 Srdeční svalovina Srdce Pracuje po celý život Neovládáme vůlí

7 Kosterní svalstvo Na kostech Rychlý pohyb, unavitelné Ovládáme vůlí

8 Stavba svalu Svalové vlákno Snopečky (svalové svazky), tvoří sval (cévy, nervy) Šlacha (úpon ke kostře) Na povrchu blána - povázka

9

10 Podstatou svalové činnosti je přeměna chemické E na mechanickou
Zdrojem glykogen a živiny z krve

11 výsledný pohyb způsoben zkrácením svalu (uvolní se teplo ----- pocení)

12 U zdravého člověka je aktivní pohyb nejlepším a nejúčinnějším prostředkem k posílení srdce a oběhové soustavy, k získání celkové odolnosti člověka Svalová činnost pomáhá udržovat stálou TT Při velké svalové námaze krev nestihne odvádět odpadní látky, dochází k svalové únavě

13 Svaly hlavy a krku Žvýkací (řeč, ukusování, rozmělnění potravy) Mimické svaly hlavy (výraz obličeje) Zdvihač hlavy - nejmohutnější (pohyb hlavy a krku)

14 Svaly trupu Velký a malý prsní sval (vzpažení a připažení HK) Břišní svaly(dýchání) Bránice (dýchání) Trapézový sval (pohyby HK) Široký sval zádový (pohyby HK)

15 Svaly HK Zajišťují rozmanité pohyby HK Deltový sval Dvojhlavý sval pažní Trojhlavý sval pažní Svaly předloktí

16 Svaly hýžďové (postoj,k chůze do schodů, z dřepu do stoje)
Svaly DK Umožňují vzpřímenou chůzi Svaly hýžďové (postoj,k chůze do schodů, z dřepu do stoje) Čtyřhlavý sval stehenní (natahovač kolene – vykročení) Trojhlavý sval lýtkový (úpon na Achillovu šlachu na kost patní – chůze, špičky)

17

18 Zdroje ČERNÍN, Paedr. Vladimír, et al. Přírodopis 3. Biologie člověka se základy etologie a genetiky. 1. vydání. Praha : SPN, Biologie člověka, s. 80.


Stáhnout ppt "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"

Podobné prezentace


Reklamy Google