Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Plazi - druhy.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.14
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Strava při zánětu jater
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Potrava
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Speciální technologie 3. ročník obor kuchař
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Obojživelníci VY_52_INOVACE_26 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Exotické maso Charakteristika, příklady 23.11.2017

„Teichfrosch“. Licencováno pod CC BY-SA 3 „Teichfrosch“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teichfrosch.jpg#/media/File:Teichfrosch.jpg

Obsah Želví maso Žabí maso Krokodýlí maso Hmyz

Želví maso V Čechách se konzumovalo již v 18. století Dnes je u nás chov želv na maso zakázáno Přes 100 druhů jedlých želv Lepší maso z mořských želv Malá výtěžnost masa – až 75% odpadu

Želví maso

Želví maso Výživností se podobá telecímu masu Barva masa je mírně nazelenalá Obsahuje 18% bílkovin Při přípravě maso voní jako rozkrojené jablko Konzumuje se maso z nohou, vejce, játra U nás k dostání konzervované maso

Žabí maso Podobně jako želví maso bylo i žabí maso součástí české kuchyně již v 18. století U nás jsou žáby chráněny zákonem Dováží se ve zmražené podobě Konzumují se zadní nohy Ke konzumaci jsou vhodné Skokani zelení a rosnička V umělých chovech se chová Žába volská Kromě těchto dvou druhů jedlých žab je ještě jedlá žába tzv. obrovská, volská, dosahující až 25 cm délky. Podle jejího známého silného hlasu se jí také říká žába řvavá. Žije ve východní části Severní Ameriky. Tam se tyto žáby prodávají na trhu zvlášť vykrmené, živé v klecích; jejich stehýnka, která váží 10-15 dkg, přicházejí do prodeje také konzervovaná. Pokusy o její aklimatizaci v Evropě se dosud nepodařily.

Žabí maso

Žabí maso Maso je bílé Chuť připomíná kuřecí a jemného rybího masa Obsahuje 24% bílkovin, 1% tuku „American Bullfrog Rana catesbeiana Side 1800px“ od Photo by and (c)2006 Derek Ramsey (Ram-Man) – Fotografie je vlastním dílem. Licencováno pod GFDL 1.2 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_Bullfrog_Rana_catesbeiana_Side_1800px.jpg#/media/File:American_Bullfrog_Rana_catesbeiana_Side_1800px.jpg

Krokodýlí maso Existuje 23 druhů z toho 7 druhů chráněných Dnes se chovají na farmách i v ČR Použitelné pro konzumaci je maso z 1/3 ocasu, maso od páteře Výtěžnost masa je 30% Maso obsahuje málo tuku, je lehce stravitelné Maso má krátkou tepelnou úpravu

Krokodýlí maso

Hmyz Entomofagie Obor zabývající se konzumací hmyzu Složení hmyzu je až ze 70% bílkoviny, obsahuje mnoho vitamínů Chuť je uváděná po ořeších V EU hmyz jako potravinu povolila Belgie Povoleno 10 druhů Moučný červ, saranče, cvrček, kobylky

Hmyz „Mealworms in plastic container of bran“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mealworms_in_plastic_container_of_bran.jpg#/media/File:Mealworms_in_plastic_container_of_bran.jpg

Otázky Charakterizujte maso želvy. Charakterizuj maso žáby. Charakterizuj maso z krokodýla. Co je to entomofagie?

Zdroje www.receptyonline.cz www.psozrouti.tode.cz http://www.vitalia.cz/clanky/prvni-farma-na-krokodyli-maso-u-nas-nabizela-steaky/ http://www.enviweb.cz/clanek/biofood/98492/belgie-povolila-konzumaci-nekterych-druhu-hmyzu