Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Exotické maso Charakteristika, příklady 23.11.2017
„Teichfrosch“. Licencováno pod CC BY-SA 3 „Teichfrosch“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teichfrosch.jpg#/media/File:Teichfrosch.jpg
Obsah Želví maso Žabí maso Krokodýlí maso Hmyz
Želví maso V Čechách se konzumovalo již v 18. století Dnes je u nás chov želv na maso zakázáno Přes 100 druhů jedlých želv Lepší maso z mořských želv Malá výtěžnost masa – až 75% odpadu
Želví maso
Želví maso Výživností se podobá telecímu masu Barva masa je mírně nazelenalá Obsahuje 18% bílkovin Při přípravě maso voní jako rozkrojené jablko Konzumuje se maso z nohou, vejce, játra U nás k dostání konzervované maso
Žabí maso Podobně jako želví maso bylo i žabí maso součástí české kuchyně již v 18. století U nás jsou žáby chráněny zákonem Dováží se ve zmražené podobě Konzumují se zadní nohy Ke konzumaci jsou vhodné Skokani zelení a rosnička V umělých chovech se chová Žába volská Kromě těchto dvou druhů jedlých žab je ještě jedlá žába tzv. obrovská, volská, dosahující až 25 cm délky. Podle jejího známého silného hlasu se jí také říká žába řvavá. Žije ve východní části Severní Ameriky. Tam se tyto žáby prodávají na trhu zvlášť vykrmené, živé v klecích; jejich stehýnka, která váží 10-15 dkg, přicházejí do prodeje také konzervovaná. Pokusy o její aklimatizaci v Evropě se dosud nepodařily.
Žabí maso
Žabí maso Maso je bílé Chuť připomíná kuřecí a jemného rybího masa Obsahuje 24% bílkovin, 1% tuku „American Bullfrog Rana catesbeiana Side 1800px“ od Photo by and (c)2006 Derek Ramsey (Ram-Man) – Fotografie je vlastním dílem. Licencováno pod GFDL 1.2 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_Bullfrog_Rana_catesbeiana_Side_1800px.jpg#/media/File:American_Bullfrog_Rana_catesbeiana_Side_1800px.jpg
Krokodýlí maso Existuje 23 druhů z toho 7 druhů chráněných Dnes se chovají na farmách i v ČR Použitelné pro konzumaci je maso z 1/3 ocasu, maso od páteře Výtěžnost masa je 30% Maso obsahuje málo tuku, je lehce stravitelné Maso má krátkou tepelnou úpravu
Krokodýlí maso
Hmyz Entomofagie Obor zabývající se konzumací hmyzu Složení hmyzu je až ze 70% bílkoviny, obsahuje mnoho vitamínů Chuť je uváděná po ořeších V EU hmyz jako potravinu povolila Belgie Povoleno 10 druhů Moučný červ, saranče, cvrček, kobylky
Hmyz „Mealworms in plastic container of bran“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mealworms_in_plastic_container_of_bran.jpg#/media/File:Mealworms_in_plastic_container_of_bran.jpg
Otázky Charakterizujte maso želvy. Charakterizuj maso žáby. Charakterizuj maso z krokodýla. Co je to entomofagie?
Zdroje www.receptyonline.cz www.psozrouti.tode.cz http://www.vitalia.cz/clanky/prvni-farma-na-krokodyli-maso-u-nas-nabizela-steaky/ http://www.enviweb.cz/clanek/biofood/98492/belgie-povolila-konzumaci-nekterych-druhu-hmyzu