Kameny Příroda kolem nás.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt – Ziel 3 / Cíl 3 Ahoj sousede – Hallo Nachbar „Ekologická výchova pro všechny generace „ květen 2014 Bc. Vlasta Tesařová.
Advertisements

Jak se peče chleba Lenka Hůnová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2.
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Jak se peče chleba IV. Lenka Hůnová. Výrobky z mouky Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nářadí pro dům a zahradu. Pojmenuj nářadí používané na zahradě Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Já písnička SKÁKAL PES. 2
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
Noční skřítci VNímání.
Pozornost, soustředěnost, paměť
O Koblížkovi JAZYK A ŘEČ.
Poznávací schopnosti, vnímání
Paměť, pozornost, Sociabilita
CIRKUS od nejmenšího.
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
Lyžařský svah - pohybovat se koordinovaně a jistě
Jak vznikají křížaly Jana Šonková.
Rozhledna Marta Strnadová.
Co nepatří do dárku Vnímání.
Jak se chovat v divadle Radka Knotková 1.
Oheň, jak ho vidí děti. ZDRAVÍ, BEZPEČÍ.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
Najdi obrázky, které nepatří do skupiny
Najdi obrázky, které nepatří do skupiny
ZVÍŘATA VE VODĚ, NA ZEMI A VE VZDUCHU
Rýmy Jazykový cit.
Medvídek se ptá: „Kdepak bydlí….. ?“
VELIKONOČNÍ POMLÁZKA NÁVOD.
BALONKY pracovní listy.
Vnímání, pozornost, soustředěnost, paměť
OBRYSY DOPRAVNÍCH pROSTŘEDKŮ IV.
Pampelišky Příroda kolem nás.
Prostorová orientace,vnímání, počet
MY DAY Jazyk a řeč.
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Dopravní prostředky.
Stavitelé českých hradů
Nářadí – velikost, počet
SOUHVĚZDÍ POZNÁVACÍ SCHOPNOSTI.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Co se přírodě nelíbí.
ŽIVLY VODA, OHEŇ, ZEMĚ, VZDUCH.
Medvídek se ptá: „Které písmenko kamarád ztratil ?“
Skupenství Fyzika.
Důležitá telefonní čísla
Jak se upravit do divadla
FARMA DOMÁCÍ ZVÍŘATA.
TRADICE A SVÁTKY.
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
poznatky, orientace ve známém prostředí
Bylinková zahrádka IV. – Počítání
Strom, kdopak tu žije příroda.
Kolik svíček na dort vnímání.
Barevné pastelky Pavlína Berková.
Vztah k životnímu prostředí
Bc. Miloslava Vavříková
Dobroty z vajec podoblast.
Orientace v řadě.
Pozornost, soustředění, paměť
Elektřina pomáhá, ale pozor!!!
Orientace v řadě pracujeme v kuchyni.
POVOLÁNÍ Složky integrovaného záchranného systému
JITEX – Jak vznikne tričko?
Co vznikne z vlny? Michaela Soukupová.
Mícháme barvy vnímání.
Motýlí křídla vnímání.
GEOMETRICKÉ TVARY Poznáš je?.
ZEMĚ, VODA, VZDUCH Příroda.
Postavičky z přírodnin
Transkript prezentace:

Kameny Příroda kolem nás

Věková skupina : děti 4 – 7 let OBSAH Motivace Zkoumání Vlastnosti kamenů Hry s kameny Kameny kolem nás Kameny nás sbližují Použité odkazy Integrovaný blok Vzdělávací oblast Očekávané cíle Práce s interaktivním výukovým materiálem Dosažené konkretizované výstupy Prvky polytechnické výchovy a vzdělávání

Kameny ... Motivace Přírodní kámen provází člověka od nepaměti… Ani v průběhu let neztrácí svoji přitažlivou jedinečnost a krásu. Jako neexistují dva stejní lidé, tak neexistují dva stejné kameny. Každý má svůj tvar, barvu, strukturu.

Zkoumání kamenů… Kameny jsou: krásné, studené, teplé, lesklé, vlhké, těžké, ostré , schované, velké, malé, hrubé, hladké špinavé, špičaté, zajímavé, pevné, dlouho vydrží … Mohou být: v zemi, ve vodě, v ohni i ve větru, schované, na hromadě, na cestě, na nákladním autě, na horách, v kapse… Z kamenů můžeme : stavět, skládat, házet s nimi, chodit po nich, hledat poklad, prohlížet si je, svěřit jim tajemství…

Hry s kameny …

Kameny kolem nás …

Kameny nás sbližují …

Použité odkazy METODICKÝ PORTÁL http://rvp.cz/ - PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ METODICKÁ PUBLIKACE PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY - KAFOMET VLASTNÍ FOTODOKUMENTACE

INTEGROVANÝ BLOK „ Já, ty, my a příroda kolem nás … INTEGROVANÝ BLOK „ Já, ty, my a příroda kolem nás ….“ Vzdělávací oblast : DÍTĚ A SVĚT / ENVIROME NTÁLNÍ / Podoblast : Vztah k životnímu prostředí Prezentace je inspirací pro pedagoga při plánování poznávací činnosti dětí v přírodě Vychází z interaktivních prožitkových metod, činnosti jsou zaměřeny na dítě, jeho potřeby, zájmy a schopnosti. Úkolem pedagoga je umožnit každému dítěti rozvinout maximálně svůj potenciál v takových podmínkách, které respektují jeho individualitu. Nabízí dětem podněty z oblasti ekologického a polytechnického vzdělávání.

Očekávání a cíle /Co bude dítě po použití materiálu znát/ Získá povědomí o významu životního prostředí Praktickou zkušeností se naučí vnímat přírodu všemi smysly a chránit ji Interaktivním přístupem získá soubor dovedností, které nás vedou k umění nakládat s dary přírody Prožitkem se naučí soustředěně pozorovat, zkoumat a všímat si souvislostí Má možnost experimentovat Naučí se užívat nové pojmy Spolupracuje ve skupině Získá dovednosti v ovládání interaktivní obrazovky Dokáže zhodnotit své postupy a nalézt řešení nových situací

Příprava pomůcek a technického vybavení Informace dětí o bezpečnosti před zahájením činnosti Eliminace rizik Lékárna Další zdroje www.dumy.cz Dotyková obrazovka, připojená k PC Didaktický kufřík – KUMUČ lupy encyklopedie

Prvky polytechnické výchovy Směrovat děti k získávání základních pracovních dovedností a návyků Vnímat pomoc techniky při objevování přírody Podpořit rozvoj myšlenkového potenciálu dětí Vést děti ke kooperativnímu hodnocení a sebehodnocení Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Dosažené konkretizované výstupy Děti si uvědomují, že člověk a příroda se navzájem ovlivňují, a že každý může svým chováním působit na životní prostředí Každý z nás, tedy i děti již dokáží spoluvytvářet pohodu při společných aktivitách (verbálně i nonverbálně sdělují okolí, že se cítí spokojeně a bezpečně) Děti umí být citlivé k přírodě a vnímají ji všemi smysly Dokáží si uvědomit předem nebezpečí a rizika Mají povědomí o obnově životního prostředí Dokáží zacházet s dary přírody Zvládají spontánně ovládat interaktivní obrazovku

Cíle polytechnické výchovy Vnímat vliv techniky na společnost a přírodu Směrovat děti k získávání základních pracovních dovedností a návyků Chápat postavení techniky a technických oborů v životě lidstva jako devízu Učit děti základním poznatkům o technice Vést děti ke kooperativnímu hodnocení a sebehodnocení Podpořit rozvoj myšlenkového potenciálu dětí Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.