STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ /1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_277 Název materiálu: Charakteristika náhradních sladidel Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Červen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení charakteristiky a použití náhradních sladidel Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
látky připravené chemickou cestou; vzbuzují pocit sladkosti; jejich úkolem je nahradit cukry (sacharózu); nemají výživovou hodnotu ( nebo jen velmi nízkou).
onemocnění cukrovkou; otylost (obezita), popř. jiné choroby; nutnost nahradit hmotnost sacharózy sladivější látkou o menší hmotnosti. Obr. č. 2, 3
látky uvedené v Tabulce Vyhlášky 233/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví, část 8, Náhradní sladidla a to za podmínek v tabulce uvedených. Obr. č. 4
dodání sladké chuti potravinám; přípravě stolních sladidel. Stolní sladidla musí obsahovat jako součást označení text př. Stolní sladidlo na bázi….
Výrobek, u kterého snížení obsahu využitelné energie činí nejméně 30% využitelné energie, poskytované podobným výrobkem stejné hmotnosti, jehož obsah využitelné energie nebyl snížen.
Výrobek, do něhož nebyly při výrobě přidány monosacharidy, disacharidy a jiné potraviny, používané pro své sladivé vlastnosti.
1. Sacharidická sladidla (náhražky cukru), jsou přírodního původu, jde o mono- sacharidy, které nezatěžují lidský organismus, ale mají energetickou (nízkou) hodnotu. Sorbitol E 420 Sorbitol sirup E 420 (ii) Xylitol E 967 Isomalt E 953 Maltitol E 965 (i) Maltitol sirup E 965 (ii) Thaumatin E 967
Sladidla vyráběná chemicky, mají nepatrnou energetickou hodnotu, ale vyvolávají pocit sladkosti Acesulfam draselný (Acesulfam K) E 950 Aspartam E 951 Sacharin E 954 a jeho sodná, draselná a vápenatá sůl Cyklamáty
příprava jídel a nápojů pro diabetiky s označením DIA, nebo dieta č. 9 popř. mají červený pruh na obale; náhrada sacharózy při obezitě; výroba dietních moučníků; při konzervaci zeleniny. Obr. č. 4
1. K jakému účelu slouží náhradní sladidla? 2. Jak rozdělujeme náhradní sladidla? 3. Jaké je použití náhradních sladidel?
BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – SKOUPIL, Jan. Suroviny a polotovary pro cukrářskou výrobu. Brno: Společenstvo cukrářů České republiky, ISBN neuvedeno Obr. č. 1 FRAŇKOVÁ, Eva. blesk.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: aspartam.html aspartam.html Obr. č. 2 HURÝSEK, Lukáš. magazin-legalizace.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3 CVICTE.SK. 2012rok.sk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 4 DAVÍDEK, Jiří. wikiskripta.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 5 NEUVEDEN, Autor. hame.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 6 NEUVEDEN, Autor. afinitystudio.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: