Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č.projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Název materiálu: VY_32_INOVACE_EP_ 232 Autor: Bc. Pavlína Kánská Tématický okruh: Obecná ekonomie Ročník: 1. a 2. Obor Podnikání Datum tvorby: Říjen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu do hodiny. Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny.

3 Obecná ekonomie 12. Ekonomický růst

4 Ekonomický růst vyplývá z přirozené tendence lidských potřeb
potřeby neustále rostou, mění se (kvalitativně i kvantitativně) jedna potřeba vyvolává potřebu druhou ( auto – pojištění, benzín, autoservisy,......)

5 Platí-li , je dosaženo ekonomického růstu. sleduje se za různá časová období nejdůležitější je meziroční

6 Tempo růstu za standardní, příznivé tempo ekonomického růstu se považuje od 3% do 5% příliš vysoké tempo růstu může mít i za následek tzv. přehřátí ekonomiky --> posléze dochází k hlubokému poklesu

7 Faktory způsobující růst
Extenzivní – zvyšuje se tok vstupních zdrojů (věcný kapitál, lidské zdroje) rozšiřování výroby zvyšuje-li se množství vstupů, výsledkem je vyšší počet výstupů lze pouze do určitého bodu – zdroje jsou omezené Intenzivní – vyšší využití stávajících zdrojů zvýšení produktivity práce, vyšší intenzita práce, vyšší výtěžnost surovin, recyklace surovin, nové technologie využití patentů, know-how, schopností, vzdělání, informací,... V praxi je hospodářský rozvoj důsledkem obou faktorů.

8 Pokud ekonomický růst je výrazem našich stále rostoucích potřeb, pak by tomu měl odpovídat dlouhodobý, stabilní a stále se zvyšující ekonomický růst. v reálné ekonomice neexistuje u žádného státu s tržní ekonomikou dochází k odchylkám od stálého růstu vzniká cyklický vývoj – kolísání ekonomiky

9 Zdroje: ZLÁMAL, Jaroslav a Zdeněk MENDL. Ekonomie nejen k maturitě. Vyd. 3. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 128 s. ISBN Vlastní.


Stáhnout ppt "Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google