Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_269 Název materiálu: Přeprava a skladování cukru Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Duben 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení přepravy a skladování cukru Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

3 Přeprava a skladování cukru Obr. č. 1

4 Přeprava cukru Cukr je pro velkospotřebitele dodáván v jutových nebo papírových pytlích o hmotnosti 15, 25, 50, 1000 kg. Jutové pytle – vzdušné, pevné, mají vyšší pořizovací cenu. Papírové pytle – menší pevnost, nulové provzdušnění, menší rozprach, minimální ztráty při vyprazdňování.

5 Přeprava cukru Obr. č. 2, 3

6 Skladování cukru Na dřevěných paletách – asi 10 cm od země, vzdálenost mezi jednotlivými paletami cca 70 cm. Pytle s cukrem se kladou buď naležato nebo nastojato. Obr. č. 4, 5

7 Skladovací podmínky cukru
Vlhkost vzduchu Nejdůležitější podmínka – při uložení cukru ve vlhku cukr přijímá vodu z prostředí a dochází ke slepení cukru. Cukr následně ztvrdne a je obtížné jej použít. Při vyšší vlhkosti může být cukr napaden plísní. Ideální relativní vlhkost skladu je 75% u krystalového cukru, 65% u moučkového cukru.

8 Teplota: Obr. č. 6 ideální teplota skladu do 30°C; suché sklady.
Vliv působící na kvalitu cukru – mráz: mráz cukru velmi škodí promrzlý cukr se orosí, zvlhne, slepí se a vznikne tvrdý, nepoužitelný blok cukru.

9 Podmínky skladování cukru:
sklady dobře větratelné bez cizích pachů – cukr snadno přijímá cizí pachy. Požární ochrana: skladům cukru je třeba dbát zvýšené pozornosti, neboť cukr se taví, hoří a obtížně se hasí. Obr. č. 7

10 Skladování cukru pro malospotřebitele:
platí stejné podmínky jako u velkospotřebitelů; balení je po 0,50 kg a 1 kg do papírových pytlíků. Obr. č. 8

11 Záruční doba cukrů Při dodržení skladovacích podmínek:
krupicové a krystalové cukry – do konce příštího kalendářního roku ode dne výroby; moučkové cukry – 4 měsíce od zabalení; na obalech musí být vždy uveden datum výroby.

12 Kontrolní otázky 1. Jaké jsou podmínky pro skladování cukru?
2. Které druhy obalů se používají pro přepravu cukru pro velkoodběratele? 3. Jaká je záruční doba krupicových a moučkových cukrů?

13 Použitá literatura a zdroje
BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – SKOUPIL, Jan. Suroviny a polotovary pro cukrářskou výrobu. Brno: Společenstvo cukrářů České republiky, ISBN neuvedeno Obr. č. 1 LARKIN, Nicholas. blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2 FANTAGHIRA. blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3NEUVEDEN, Autor. toppotraviny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 4, 5 NEUVEDEN, Autor. hps.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 6 NEUVEDEN, Autor. fkt.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 7KORECKÝ, David; VEJVAR, Lukáš. pozary.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 8 NEUVEDEN, Autor. hps.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google