Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Chemie ROČNÍK: devátý TÉMA: Složitější sacharidy AUTOR: Mgr. Pavla Krásná DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_40_PK

2 Anotace: Výukový materiál je určen pro žáky devátého ročníku. Je zpracován jako prezentace v PowerPointu. Obsahuje výklad učiva složitější sacharidy a úkoly k procvičení. Ty mohou sloužit jako samostatná práce nebo jako domácí úkol. Jsou doplněny výsledky. Pilotáž Materiál byl pilotován v jedné třídě devátého ročníku. Žáci ocenili prezentaci, která vedla k názornějšímu vysvětlení učiva. Byli seznámeni se složitějšími cukry – disacharidy, jejich vzorci, ale také vlastnostmi a použitím. Výklad o známém sacharidu – sacharóze (cukrem, kterým sladíme) byl vhodně doplněn pokusem na přípravu kandysu a karamelu. Úkoly k procvičení byly použity jako samostatná práce k procvičení na konci vyučovací hodiny.

3 Složitější sacharidy

4 Disacharidy Sacharóza (cukr řepný, cukr třtinový) C12H22O11 Vznik: spojením molekul glukózy a fruktózy Výskyt: v cukrové řepě v cukrové třtině

5 Vlastnosti: bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě sladká chuť zahříváním kandys karamel Použití: jako sladidlo karamel jako potravinářské barvivo

6 Laktóza (cukr mléčný) C12H22011 - obsažena v mléce - mléčným kysáním z ní vzniká kyselina mléčná Použití: výroba léků

7 Maltóza (cukr sladový) C12H22O11
Vařením sladu (naklíčený a usušený ječmen) s chmelem a působením kvasinek vzniká pivo.

8 K procvičení: Doplň text : Mezi ……… patří hlavně cukr ….. nebo třtinový - ……., cukr sladový - ……. a cukr mléčný - …….... Jsou stejně jako monosacharidy ……. ve vodě a mají ……. chuť. Říkáme jim …….. disacharidy, řepný, sacharóza, maltóza, laktóza, rozpustné, sladkou, cukry

9 Zajímavosti: První kostkový cukr na světě byl vyroben r v Dačicích Jakubem Kryštofem Radou, pomník ve tvaru kostky cukru, je zde pomník ve tvaru kostky. Výroba cukru Nastrouhání řepných bulv, vyluhování horkou vodou, odstranění příměsí pomocí Ca(OH)2, filtrace směsi, odpařováním vody, krystalizací a odstředěním zisk cukru

10 Zdroje www.office.microsoft.com
Mgr. ŠIBOR, J. Ph.D., Mgr. PLUCKOVÁ, I. Ph.D., Mgr. Mach, J. Chemie pro 9. ročník - Úvod do obecné a anorganické chemie, biochemie a dalších chemických oborů. 1. vyd. Brno: Nová škola, s. r. o., ISBN s. 73, 74


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google