Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_550_ Výroba sladu 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, máčení ječmene, klíčení, sušení na hvozdech, finální úprava, typy sladů, vedlejší produkty Klíčová slova: ječmen, klíčení, slad, odpady Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 Technologie výroby 2) vlastní sladování máčení – v „náduvnících“
zvýší vlhkost na 45 % vody trvá cca 2 dny klíčení – na „humnech“ závisí na teplotě oC trvá cca 7 dnů dochází k vzniku enzymu amylázy a proteázy přemění nerozpustné škroby a bílkoviny na rozpustné hvozdění – sušení na „hvozdech „ teplota nad 60 oC snížení vlhkosti na 5 % trvá 1-2 dny je to vlastně zastavení enzymatických procesů, konzervace sladu, tvorba chuť. látek

3 plnění náduvníku Obr. 1

4 Nakličování po 6 hod a 3 dnech
Obr. 2 Obr. 3

5 klíčení – trvá 7 dnů na humnech
Obr. 4

6 hvozdění – sušení na hvozdech – teplota 85 – 95 oC
Obr. 5

7 Technologie výroby 3) úprava finálního výrobku
odklíčkování – odstranění klíčku, kdy získáváme sladový květ leštění na leštičkách – vznikají omletky balení expedice

8 Sladový květ Obr. 6

9 Typy sladů český (plzeňský) – česká metoda, výroba vícestupňových alkoholových piv bavorský (mnichovský) – piva slabší, sladší, chlebnatější vídeňský – přechod mezi oběma karamelový – k výrobě černých piv slad se předsuší a pak se zahřívá na pánvích až na 180 oC

10 Typy sladů barevné slady – na export
diastatický – výroba kvasnic, kávovin, lihu sušení při max. 40 oC, aby nedošlo k narušení enzymové aktivity

11 Vedlejší výrobky při výrobě
zadina – 4 % využívá se pro výrobu krmných směsí, ale hlavně při výrobě lihu splávky – 0,5 % při máčení plavou , KS sladový květ – 4 % obsahuje až 24 % bílkovin, vitamín E a enzymy – využití pro výrobu KS omletky – 1 % 19 % bílkovin

12 Obr NEUVEDEN. Sladovna Bruntál [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: foto použito se souhlasem firmy


Stáhnout ppt "Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google