Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava.
PRÁVNÍ INSTITUCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_19_PRÁVNÍ INSTITUCE Téma: OBČANSKÁ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
TEST 7. POLITOLOGIE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Veřejný ochránce práv, stížnosti, petice
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
2. ČNB a její role v platebním styku.
DUM - Digitální Učební Materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název projektu: Moderní škola
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základy práva I Program: I. Pojem ústavního práva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DUM - Digitální Učební Materiál
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Systém soudnictví Právní ochrana.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Konkrétní návrh ochránce práv dítěte
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová aktivita III/2) TémaVeřejný ochránce práv Ročník2. Jméno autoraBc. Lenka Přichystalová Anotace Prezentace má za úkol přiblížit pojem „veřejný ochránce práv“, popsat jeho působnost a jednání a vyjmenovat ombudsmany, kteří působili v České republice. Datum tvorby

V některých demokratických státech je od roku 2000 zřízen institut veřejného ochránce práv, který přispívá k ochraně základních práv a svobod. Důvodem popularity této instituce je nepochybně její snadná dostupnost pro občana, rychlost a neformálnost jednání.

V EŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV Působí k ochraně fyzických i právnických osob před nečinností orgánů a úřadů veřejné správy nebo jejich jednáním, pokud je v rozporu s právem a neodpovídá principům demokratického právního státu. Provádí také preventivní systematické návštěvy míst, kde mohou být lidé omezováni na svobodě, a usiluje o respektování jejich základních práv. Ochránce rovněž přispívá k prosazování práva na rovné zacházení a ochraně před diskriminací.

F AKTA O OCHRÁNCI Jeho působnost je stanovena podle zákona č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv Je volen Poslaneckou sněmovnou Je volen na 6 let z kandidátů, které navrhuje prezident a Senát Může být zvolen pouze dvakrát po sobě Ochránce má 1 zástupce, kterého také volí Poslanecká sněmovna Ochránci i zástupci musí být min. 40 let Sídlí v Brně

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV V ČR Mgr. Anna Šabatová, Ph.D. Sídlem úřadu je Brno Ve funkci od: 18. února 2014 Zástupce ochránkyně: JUDr. Stanislav Křeček. Internetové stránky veřejného ochránce práv jsou:

P ŘEDCHŮDCI První veřejný ochránce práv v ČR Ve funkci: 18. prosinec 2000 – 9. květen JUDr. Otakar Motejl Ve funkci: 13. září 2010 – 20. prosinec JUDr. Pavel Varvařovský

S LIB, KTERÝ OCHRÁNCE SKLÁDÁ, ZNÍ : „Slibuji na svou čest a svědomí, že svou funkci budu vykonávat nezávisle a nestranně, v souladu s Ústavou a ostatními zákony, a že budu chránit neporušitelnost práv.“

S ÍDLO OCHRÁNCE V BRNĚ

V EŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV = OMBUDSMAN Slovo ombudsman je švédské, původ má v islandštině (umbuk = moc) V roce 1809 se institut ombudsmana dostal do švédské ústavy V současné době je tento institut v různých formách rozšířen téměř ve 100 státech světa Na celoevropské úrovni existuje Evropský ombudsman, současným je od 1. října 2013 Irka Emily O'Reilly

P ŮSOBNOST Působnost veřejného ochránce práv se vztahuje na: Ministerstva Města a obce Policii ČR Armádu ČR Vězeňskou službu Ústavní zařízení

P ŮSOBNOST Jeho působnost se však nevztahuje na: Parlament ČR Prezidenta Vládu Soudy všech stupňů a typů Státní zastupitelství Nejvyšší kontrolní úřad Zpravodajské služby ČR

J EDNÁNÍ OCHRÁNCE Ochránce jedná na základě stížnosti občana nebo z vlastní iniciativy Zákon sice poskytuje ochránci rozsáhlá oprávnění provádět v jednotlivých věcech nezávislá šetření, nemá však právo a nemůže v žádném případě nahrazovat činnost orgánů státní správy a měnit nebo rušit jejich rozhodnutí Zákon také nedává ochránci právo vstupovat do soukromoprávních sporů mezi občany, do soudního rozhodování sporů, není odvolacím místem a ani jinak nemůže ovlivňovat výkon soudní moci

Ú ŘADY JSOU POVINNY : poskytnout veřejnému ochránci za určitých podmínek veškeré informace. předložit dokumenty, případně zjednat nápravu.

O TÁZKY Jak se jmenuje současná veřejná ochránkyně práv v ČR? Ve kterém roce byl poprvé v ČR zřízen institut veřejného ochránce práv, a jak se jmenoval první ochránce? Ve kterém městě sídlí veřejný ochránce práv? Jakým jiným slovem označujeme veřejného ochránce práv? Ve kterém státě institut poprvé vznikl? Jaký je hlavní úkol veřejného ochránce práv?

Z DROJE PRIVATE ARCHIVE ANNA ŠABATOVÁ. commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Veřejný ochránce práv: Ombudsman [online]. [cit Dostupné z: Veřejný ochránce práv: Ombudsman [online]. [cit Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Veřejný ochránce práv [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DVOŘÁK, Jan, a kol. Odmaturuj ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2008, 256 s. ISBN REKTOŘÍK, Jaroslav. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. 2. aktualiz. vyd. Praha, 2007, 309 s. ISBN AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz/images/results.aspx?qu=z%C3%A1kon&ex=1#ai:MC | FILIP, Jan, Josef ZIMEK a Jan SVATOŇ. Základy státovědy. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1994, 258 s. ISBN AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz/images/results.aspx?qu=p%C5%99%C3%ADsaha&ex=1#ai:MC | AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz/images/results.aspx?qu=z%C3%A1kon&ex=1#ai:MC |