ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Advertisements

TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
SPECIÁLNÍ ÚPRAVA MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: speciální, úprava, pánev,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
HOVĚZÍ BIFTEKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Bifteky, Svíčková, teploty, úpravy.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
MINUTKY ZE ZVĚŘINY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, zvěřina před technologická.
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
DĚLENÍ MOUČNÍKŮ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: Moučníky, dělení, druhy těst Autor:
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
VHODNOST MASA NA MINUTKY A PŘÍLOHY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Hovězí, telecí,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
DOHOTOVOVÁNÍ MINUTEK PŘED HOSTEM Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: dohotovování minutek,
Potraviny a výživa - Zelenina
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
KVÍZOVÉ OTÁZKY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: opakování, kvízové, otázky Autor:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 105 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 105

VÝZNAM ZELENINY Zelenina má vysokou biologickou hodnotou. Skladováním a tepelnou úpravou se biologickou hodnotu ztrácí. Zelenina se řadí mezi „ochranné potraviny“ pro vysoký obsah vitamínů a minerálních látek. 1.

VÝZNAM ZELENINY Svým složení zelenina nabízí široké uplatnění ve výživě. Které? přímý konzum za syrova teplené zpracování využití v teplé kuchyni (přílohy, bezmasé pokrmy) studené kuchyni pro dietní stravování

SLOŽENÍ ZELENINY Voda 80 – 90% Bílkoviny 1 – 4% Sacharidy 1 – 4% Vitamíny 0,5 – 1% - Sk. B, C, E,K Minerální látky 1 – 2% - Na, S, P, Ca, Mg, Fe, Cu

ROZDĚLENÍ ZELENINY Zelenina se dělí na: čerstvou Zpracovanou 2. tml Čerstvá zelenina: K ořenová zelenina K ošťálová zelenina L istová zelenina C ibulová zelenina P lodová zelenina Tykvovitá zelenina Lilkovitá zelenina Lusková zelenina L ahůdková zelenina Natě, klasy, výhonky

KVÍZ: Ovoce či zelenina? Banán Pampeliška Kiwi Kedlubna Mrkev Chřest Meloun žlutý Rebarbora Exotické ovoce Listová zelenina Exotické ovoce Košťálová zelenina Kořenová zelenina Lahůdková zelenina Exotické ovoce Lahůdková zelenina

Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: