Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2"— Transkript prezentace:

1 Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_23_ZELENINY2 Název materiálu (téma): ZELENINY2 Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2 (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012

2 ZELENINY je důležitá jako zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny.
Mgr. Zbyněk Němec, , 9.ročník, V/2/III, Člověk a příroda, Přírodopis, ZELENINY2, interaktivní práce žák - tabule ZELENINY je důležitá jako zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé se využívají i jako koření. Pěstují se Na polích, zahradách V pařnících, ve sklenících

3 Dělení Plodová zelenina - tykvovité druhy, jako okurky, melouny, rajčata, lilek Kořenová zelenina - mrkev, řepa, celer, tuřín, ředkvička Listová zelenina - salát, chřest, zelí, špenát Cibulová zelenina - čeleď liliovitých, cibule, česnek, pórek Košťálová zelenina - brukvovité druhy, zelí, kapusta, květák, brokolice Kořeninová zelenina - řazená i podle názvu mezi koření, patří sem majoránka, kmín, kopr, fenykl

4 Listová zelenina Salát hlávkový – jako složka zeleninových salátů
Špenát - vysoký obsah minerálních látek

5 Listová zelenina Chřest – obsahuje mnoho vitamínů a stopových prvků
Zelí – využití jako potrava i k léčebným účelům

6 Cibulová zelenina Cibule kuchyňská– konzumuje se syrová i tepelně upravená Česnek kuchyňský - využití nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství

7 Košťálová zelenina Kedluben – konzumuje se syrová
Kapusta – používá se jako čerstvá nebo do polévek

8 Košťálová zelenina Květák– používá se předvařená nebo vařená
Brokolice - může se konzumovat syrová nebo dušená.

9 Kořeninová zelenina Majoránka - celá rostlina příjemně voní, koření do polévek, bramboráků Kopr - používá se jako zelenina, koření a jako léčivka

10 Test Jakou znáš listovou zeleninu? salát, chřest, zelí, špenát
2. Jakou znáš cibulovou zeleninu? Cibule, česnek 3. Jakou znáš košťálovou zeleninu? Kedluben, kapusta, květák, brokolice 4. Jakou znáš kořeninovou zeleninu? Majoránka, kopr

11


Stáhnout ppt "Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2"

Podobné prezentace


Reklamy Google