ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.18_disacharidy Název: Disacharidy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní látky/Disacharidy Vytvořeno:
Skládají se ze 2 monosacharidových jednotek. Vážou se přes glykosidickou vazbu C – O – C. Oligosacharidy Sacharidy složené ze 2 až 10 monosacharidových jednotek. Význam mají především disacharidy.
Nejpoužívanější sacharid. Skládá se z molekuly glukózy a fruktózy. Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Největšími zdroji je cukrová řepa a cukrová třtina. C 12 H 22 O 11
Řepu je potřeba zbavit nečistot, to se provádí proudem vody a následně praním. Očištěná řepa se nařeže na tzv. sladké řízky. Řízky se nechají louhovat v horké vodě s kyselinou sírovou. Ze sladké šťávy se odpařuje voda. Poté probíhá rafinace (bělení cukru) a konečné sušení. Zahříváním cukru vzniká karamel.
Největší využití má sacharóza v potravinářském průmyslu. Cukr se upravuje rafinací, kdy je zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů. Třtinový cukr tímto procesem neprochází. Zbytkem výroby cukru je melasa. Obsahuje velké množství stopových prvků, organických látek a enzymů.
Skládá ze dvou molekul glukosy. Krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Získává se ze škrobu, při klíčení ječmene. Jak se nazývají naklíčená semena ječmene? Kvašením sladu s kvasinkami a jinými přísadami se vyrábí pivo.
Je složena z galaktózy a glukózy. Obsahuje ji mléko savců. Používá se při výrobě potravy pro kojence nebo při výrobě léků. intolerance laktózy (alergie na mléko) - nedostatečné množství enzymu laktázy potřebnému ke správnému strávení laktózy.
Nejprve charakterizujeme disacharidy. Vyjmenujeme vlastnosti sacharózy, vysvětlíme zpracování cukrové řepy. Upřesníme rozdíl mezi třtinovým a řepným cukrem. Charakterizujeme další zástupce disacharidů. U melasy se můžeme zmínit o výrobě piva.
Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Uvedené zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na WWW: Uvedené zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: MarkusHagenlocher, JuandevJuandev, C4%9Bd%C4%9Blsk%C3%A9ho_dru%C5%BEstva_Dru%C5%BEba.JPG