Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.19_polysacharidy Název: Polysacharidy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní láky/Polysacharidy Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 POLYSACHARIDY Skládají se z více než 10 monosacharidových jednotek spojených glykosidickou vazbou. Obecný vzorec: (C6H10O5)n Obvykle nemají sladkou chuť a jsou ve vodě nerozpustné. Zásobní molekuly - škrob a glykogen. Strukturní molekuly – celulóza.

3 ŠKROB Nejvýznamnější rostlinný polysacharid.
Skládá se ze dvou polysacharidů: amylózy a amylopektinu. V kyselém prostředí podléhají polysacharidy hydrolýze – štěpí se na monosacharidy. škrob → maltóza → glukóza Rozpuštěním (bobtná) v horké vodě vzniká škrobový maz → důkaz jodem.

4 Je obsažen v bramborách, obilí, luštěninách…
Podle zdroje rozdělujeme: škrob bramborový, kukuřičný, rýžový atd. Používá se k zahuštění potravin, škrobení prádla, výrobě ethanolu a lepidel (dextrinu).

5 GLYKOGEN Živočišný škrob. Skládá se z molekul glukosy.
Ukládá se ve svalech a v játrech. Je dobře rozpustný ve vodě (tvoří výjimku). Při tělesné námaze klesá obsah glykogenu v těle.

6 INULIN Je to zásobní polysacharid, jehož makromolekula je sestavena z molekul fruktózy. Je obsažený v zelenině - artyčok, pampelišky, cibuloviny a čekanka. Zdroj živin pro některé mikroorganismy v tlustém střevě .

7 CELULOSA Nejrozšířenější organická látka na Zemi. Ve vodě nerozpustný.
Je tvořen molekulami glukózy. Stavební materiál stěn cévnatých rostlin. Čistá celulóza = bavlna. Využívá se k výrobě papíru, textilních vláken, hedvábí nebo jako plnidlo.

8 Vláknina Část rostlinné potravy. Pro člověka je nestravitelná.
Je tvořena polysacharidy (celulóza, hemicelulóza, lignin) a dalšími složkami. Váže na sebe cholesterol a odpadní látky. Podporuje pročištění střev a zabraňuje jejich onemocnění.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google