Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CH.9.A.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CH.9.A.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CH.9.A.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název: Hmotnostní zlomek Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Chemické výpočty/ Hmotnostní zlomek Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 Znáš ODPOVĚĎ? Co je to směs? Jaké znáš druhy směsí?
Je ovocný jogurt směs? Jaké složky obsahuje ovocný jogurt? Co je uvedeno na kelímku ovocného jogurtu?

3 Každá směs se skládá z několika různých složek.
Každá složka je ve směsi zastoupena v nějakém množství. Znát množství některé složky obsažené ve směsi je v praxi velice důležité. například: množství tuku nebo cukru v jídle, obsah ovocné složky v jogurtu, ) Tento podíl můžeme vyjádřit pomocí hmotnostního zlomku.

4 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK w w<1 Je to bezrozměrné číslo = nemá jednotku
m(s) – hmotnost složky (jejíž podíl chceme znát) m(c) – hmotnost celé směsi Hodnota hmotnostního zlomku je vždy menší než 1 w<1

5 Příklad: Na jogurtu o hmotnosti 120 g je uvedeno, že jogurt obsahuje 3,5 g tuku. Určete hmotnostní zlomek tuku v jogurtu. = 0,029 Hmotnostní zlomek můžeme vyjádřit v procentech V jogurtu je obsaženo 2,9% tuku. w = 0, = 2,9%

6 m(c) m(s) – hmotnost rozpuštěné složky m(r) – hmotnost rozpouštědla
Už víme, že ROZTOK se skládá z rozpuštěné složky a rozpouštědla. Hmotnostní zlomek se používá především při přípravě roztoků. Pokud například chceme připravit 20% roztok, pak použijeme upravený vzorec. m(s) – hmotnost rozpuštěné složky m(r) – hmotnost rozpouštědla m(c)

7 K naložení hub se používá solný nálev
K naložení hub se používá solný nálev. Do jednoho litru vody (1000g) se dává 300g soli. Vypočítáme hmotnostní zlomek soli v solném roztoku. Nálev obsahuje 23% soli.

8 Vypočítej hmotnostní zlomek cukru v roztoku
Vypočítej hmotnostní zlomek cukru v roztoku. Hmotnost cukru v roztoku je28g a hmotnost roztoku je 86g. 3 g látky smícháme s 78 g rozpouštědla. Jaký bude hmotnostní zlomek roztoku? Výsledek vyjádřete v procentech. Kolika procentní roztok připravíme smícháním 20g síranu měďnatého se 185g vody? w = 0, = 3,7% w = 0, = 9,8%

9 Metodické pokyny Na začátku zopakujeme již probranou látku, související s novým učivem. Zavedeme pojem hmotnostní zlomek, uvedeme vzorec. Vysvětlíme použití hmotnostního zlomku na příkladech. Na závěr upevníme učivo řešením příkladů.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CH.9.A.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK."

Podobné prezentace


Reklamy Google