IMK088a - Seminář kritiky a on-line publicistiky I. (dálkaři, PS 2009) Vyučující: Jan Miessler (pátek 30. 10.., učebna U43, začátek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Advertisements

1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Vytvořila:Monika Hradilová. NA ÚVOD… NA ÚVOD… Přátelství a internet…Tohle téma je hodně otevřené. Na celém světě existují milióny sociálních stránek.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
ÚAPo Kladné příklady, nejčastější chyby. Postup hodnocení Každé ÚAPo vyhotoveny jinou metodou Zdůrazněny pozitivní příklady Shrnuty nejčastější chyby.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Formální a obsahové požadavky na referát z odborných p ř edm ě t ů Referát Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Informace a informační zdroje
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Doporučený vzor individuální prezentace
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Název vzdělávacího materiálu
Od skupiny ke kooperaci
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Pracovní porada Pracovní list.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Výklad jako jedna z metod výuky
Pracovní porada Pracovní list.
Slohový literární útvar 8.ročník Eva Andrýsková, ZŠ Polešovice
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Komunikace, etiketa – Mobilní telefon
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Vlastnosti trojúhelníku
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_09_M7_Hanak
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Rozpisy témat a odevzdávárny
Informační gramotnost
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Obecné výklady o důkazech
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
VYPRÁVĚNÍ PODLE OBRÁZKŮ
Firemní brožura Tohle je skvělé místo pro cíle společnosti.
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Transkript prezentace:

IMK088a - Seminář kritiky a on-line publicistiky I. (dálkaři, PS 2009) Vyučující: Jan Miessler (pátek , učebna U43, začátek 10:00) Druhé setkání

Struktura dnešního setkání vaše blogy recenze - teoreticky rozbor dvou příkladů recenze

Blogy - hlavní problémy A)popisné recenze a spoilery- recenze probereme dnes B)děláte někomu public relations- chci, abyste samostatně a kriticky uvažovali C)článek nemá dobrou strukturu- otvírák = shrnu, o co půjde - tělo = postupně proberu důležité aspekty - závěr = uzavřu to D)článek nemá tah na branku- přemýšlejte, proč ty informace do článku dáváte - jsou důležité? nebo se dají vyhodit? E)nejasnosti- prosím, nedělejte s ničím tajnosti / okolky, jděte přímo k věci - vyhněte se formulacím, které mohou mít různé interpretace - tedy: pište co nejvíc jednoznačně F)stylistika- nepište neohrabaně, pište ohrabaně! :-) - nestandardní jazykové prostředky jsou vzácné koření, a my nejsme v Mexiku, ale v České republice - na druhou stranu: nemastné, neslané = nudné, využívejte možnosti ČJ! G)nic jste nenapsali ----> smůla ----> jste v mínusu

Blogy - doporučení pište ne pro sebe, ale pro čtenáře čtenáře je třeba zaujmout (ne odradit nebo zmást) čtenář nemusí všechno vědět (to by to jinak nečetl) čtenáře je třeba něčím pobavit (viz I. P. Pavlov) nedávejte adresy odkazů do textu, vypadá to hnusně ale opravdu tam dávejte odkazy! (často chybí)

Blogy - co se počítá? 1) zajímavé téma 2) kritické myšlení 3) práce s jazykem 4) tah na branku

Recenze existují různé věci, které je možné recenzovat existují různé způsoby, jak recenzi napsat mělo by být jasné (autorovi i čtenářům), co, proč a jak recenzovat vy jste často jenom prozrazovali děj (spoiler) - ale dá se to dělat i jinak

Recenze například recenze vědecké publikace obvykle obsahuje shrnutí, diskuzi a hodnocení (viz prof. Petr Mareš, instrukce pro psaní recenzí do časopisu Sociální studia): Shrnuti: ■ Autor/ka: Kdo to je, jaká je jeho/její kvalifikace, kde pracuje (eventuálně čím je znám/a, jakého týmu je členem... - pokuste se zjistit bližší údaje na domovské www stránce jeho/jejího ústavu, univerzity nebo některého renomovaného nakladatelství...)? ■ Cíl (účel) stati/knihy: informovat, hodnotit, sdělit zkušenosti, přimět k akci,..., resp. kombinace více cílů? ■ Základ stati/knihy: Existují nějaké zvláštní okolnosti provázející napsání této stati, které by pomohly vysvětlit její význam nebo vliv? Diskuse: ■ Téma: Jaká je centrální myšlenka, kterou stať/kniha prezentuje? Jaké téma a jak rozvíjí? ■ Informační souhrn: Stručný přehled o organizaci a hlavních bodech stati/knihy (něco jako „summary" pro ty, kdo nemají možnost nebo čas přečíst si originální text, organizovaná po bodech či kapitolách nebo tématicky). ■ Diskuse základních konceptů: 0 které základní koncepty ve stati/knize jde, k čemu jsou použity, kam paradigmatický patří, čím se odlišuje jejích výklad od výkladu jiných autorů? Hodnocení: ■ Co Vám na stati/knize vadí: ■ Obsahuje neoprávněná a ničím nepodložená tvrzení, nezachází svévolně s fakty...? ■ Které důležité aspekty tématu byly opomenuty? ■ Není prezentace jednostranná? ■ Jsou záměry autora/ky a způsob jejich prezentace jasné? ■ V čem je přínos státi/knihy: ■ Je prezentace zajímavá, co je v ní pozoruhodného? ■ Je myšlení autora jasné a logické? ■ Je stať/kniha originální, obsahuje provokativní či nový pohled? ■ Komu je určena a pro jaký typ čtenářů bude přínosem? (Zdroj: Petr Mareš: Kterak psát recenzi?)

Recenze pokud bychom se podobným způsobem pokusili recenzovat provedení divadelní hry, těžko říct, jak by to dopadlo - v zásadě, něco by bylo stejné, něco by se lišilo v každém případě: vědecká recenze se od publicistické recenze obvykle liší tím, že je formální a často i dost nudná, a většinou se nedrží tzv. "obrácení pyramidy" (viz Příručka) to znamená, že publicistická recenze by měla být (narozdíl od vědecké) mimo jiné aspoň trochu neformální a zábavná

Kritická recenze - jak na to? je třeba se na téma dívat z určité perspektivy...a je třeba si klást otázky, například: - co nám dílo říká o současné společnosti? - co nám dílo říká o osobnosti autora? - řeší to nějaký závažný (společenský, filozofický, politický atd.) problém? -...a nabízí uspokojivou odpověď? - čím mě to (ne)oslovuje? - není to jen pouhý produkt kulturního průmyslu? - jak je to udělané? - z čeho to čerpá? - atd.

Takže: myslete na čtenáře, proč to čte pište zábavně (ale s mírou) neprozrazujte děj vystihněte hlavní věci myslete na jazyk - pište přehledně a srozumitelně - využívejte možnosti českého jazyka - ALE: v publicistice je jazyk prostředek, ne cíl poproste někoho, aby to po vás přečetl a dal vám konstruktivně-kritickou zpětnou vazbu, řekl vám CO a PROČ se mu libí/nelíbí brainstorming před psaním taky nazaškodí

Rozbor recenzí Kamil Fila (Aktuálně.cz): Ať žijí rytíři, co proměňují středověk v lunapark nze/clanek.phtml?id= nze/clanek.phtml?id= Antonín Tesař (Cinepur): Louise - Michel / Čertík v krabičce

Děkuji za pozornost!