Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_muž Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování CZ.1.07/1.4.00/ Žáci se seznámí se skloňováním vzoru muž. Procvičí si skloňování na příkladech. Vysvětlení pojmu muž, mezipředmětové vztahy Rozvoj logického a tvořivého myšlení. Využívání animace.

2 PODSTATNÁ JMÉNA muž Ten, ta, to

3 VZORY podstatných jmen
Mužský rod pán hrad muž stroj Dnes si probereme vzor Ženský rod žena růže píseň kost muž Střední rod město moře kuře stavení

4 Mužský rod – vzor muž Podle vzoru MUŽ se skloňují podstatná jména rodu mužského životná, která končí v 1. p. č. j. měkkou nebo obojetnou souhláskou a ve 2. p. j. č. koncovkou –e.

5 Zkusíme společně vyskloňovat slovo kupec.
Mužský rod – muž Jednotné číslo 1. pád – kdo? co? muž --- kupec 2. pád – koho? čeho? (bez) muže kupce 3. pád – komu? čemu? (k, ke) muži (mužovi) kupci (pro) muže 4. pád – koho? co? kupce 5. pád – oslovujeme, voláme --- muži! kupci! (o) muži (mužovi) kupci 6. pád – (o) kom? (o) čem? Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly) – když se dostaneme na tuto stránku jako k nápovědě při řešení příkladů. Jinak nejdříve opakujeme pády, potom skloňujeme. mužem kupcem 7. pád – kým? čím? (s, se) Zkusíme společně vyskloňovat slovo kupec.

6 Najděte podstatná jména, která se skloňují podle vzoru muž, a vyskloňujte je společně v jednotném čísle. hroznýš vážka strom chlapec svišť zub Kliknutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – stránku s přehledem skloňování v jednotném čísle. Obrázky se objevují postupně. Žáci určují, jestli je skloňují podle vzoru město, v případě, že ne, obrázek zase zmizí. V kladném případě žáci skloňují. Je možnost užít nápovědu (hvězdička). Odůvodněte svůj výběr.

7 Množné číslo Mužský rod – muži 1. pád – kdo? co? muži kupcům
--- kupci 2. pád – koho? čeho? mužů (bez) kupců kupcům 3. pád – komu? čemu? (k, ke) mužům muže 4. pád – koho? co? (pro) kupce muži! 5. pád – oslovujeme, voláme --- kupci! mužích (o) kupcích 6. pád – (o) kom? (o) čem? muži Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly). (s, se) kupci 7. pád – kým? čím? Zkusíme teď společně vyskloňovat slovo kupci (mn. č.).

8 Vyskloňujte společně podstatná jména podle vzoru muž v množném čísle.
hroznýš chlapec svišť Klepnutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – skloňování podstatných jmen v množném čísle. Vyberte si jedno z těchto podstatných jmen a vyskloňujte ho za domácí úkol v jednotném I množném čísle.

9 SHRNUTÍ: Podle vzoru MUŽ se skloňují podstatná jména rodu mužského životná, která končí v 1. p. č. j. měkkou nebo obojetnou souhláskou a ve 2. p. j. č. koncovkou –e. Vzor muž je vzor měkký, v koncovkách jsou všechna –i/-í měkká.

10 Doplňte uvedené tvary podstatných jmen
4. p. č. j. Pro koho, co? 1. p. č. mn. 7. p. č. mn. S kým, čím? hroznýš hroznýše hroznýši hlasatel hlasatele hlasatelé hlasateli přítel přítele přátelé přáteli hráč hráče hráči učitel učitele učitelé učiteli Odkrýváme řešení po řádcích.

11 Víte, znáte…? muž Muž je dospělý jedinec mužského pohlaví.
V naší republice je to od 18 let. V jiných zemích to může být jinak, například v USA se člověk stane dospělým až ve věku 21 let. Symbolem pro muže v biologii je symbol pro planetu Mars… Jde o znázornění štítu a oštěpu boha Marta. Znáte tyto muže? Doplňující úkol – zjistěte co nejvíce informací o Masarykovi a Komenském (internet, encyklopedie…). …od kterého roku se definuje u nás dospělost? muž Jan Amos Komenský Jaromír Jágr - hokejista T. G. Masaryk

12 Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4
Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4. Praha: Alter, 1996, ISBN Informace – muž: Obrázky: Jaromír Jágr - S.YUME. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: J. A. Komenský - HEDNING. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: T. G. Masaryk - AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google