ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
Základní lidská práva.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Studijní obor: Sociální činnost
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
Lidská práva v dokumentech
Základní práva a svobody
Životní prostředí jako veřejný statek
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Listina základních lidských práv a svobod
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Věková hranice českého práva
Občanská práva a povinnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Název prezentace (DUMu):
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Práva a povinnosti osob
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Práva a povinnosti osob
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Právo = nástroj společnosti k prosazování spravedlnosti, chrání život, svobodu, zdraví, bezpečnost, majetek a další důležité zájmy; Svoboda = nezávislost, svébytnost a soukromí jednotlivce je třeba bránit před nepřípustným zasahováním; Rovnoprávnost = požadavek rovných práv lidí, případně určité sociální rovnováhy, je základní podmínkou soudržnosti každého společenského celku.

Jsou upraveny ústavními zákony a mezinárodními smlouvami na ochranu lidských práv. V ČR je tímto ústavním zákonem Listina základních práv a svobod. Tato lidská práva nelze na nikoho převést, nelze se jich dobrovolně vzdát, nezaniknou ani uplynutím času a nikdo (ani stát) je nemůže člověku odejmout či zrušit. Jsou to nejdůležitější právní záruky života, zdraví, osobní svobody a majetku, které člověk nebo občan v daném státě má. Mírou jejich zachovávání a ochrany se posuzuje úroveň demokracie a svobody v daném státě.

Čl 1: Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné. Čl. 3: Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení. Čl. 6: Každý má právo na život. Lidský život je hoden ochrany již před narozením. Čl. 10: Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno. Čl. 14: Svoboda pohybu a pobytu je zaručena.

= rovnost před zákonem, který každému měří stejně – rovnost životních šancí; Rovnoprávnost neznamená rovnost ve výsledcích; Všichni lidé jsou rovnoprávní – odlišnosti (pohlaví, rasy, národnosti, jazyka, majetku, rodu, sociálního původu, v náboženství, politickém či jiném smýšlení) nehrají roli; Sociální rozdíly ve společnosti jsou přirozené – vyplývají z různé míry schopnosti, pracovitosti, inteligence, vůle, podnikavosti a dalších osobnostních charakteristik člověka, také souvisí se štěstím a náhodou a s mírou životních úspěchů předků; Sociální vrstvy = velké skupiny lidí, které spojuje podobné sociální postavení a životní úroveň.

Osobní sféra a nezávislost – životní hodnoty, nedotknutelnost lidského života, zdraví, osobnosti, existence osobní nezávislosti; Sféra etnických a národnostních menšin; Politická práva, svoboda a veřejná moc – k zajišťování práv člověka je zapotřebí veřejná moc (právo na nezávislý a nestranný soud), politická práva (petiční, shromažďovací, sdružovací, právo na odpor, svoboda projevu, svoboda tisku…) Hospodářská, kulturní a sociální oblast – poskytuje ochranu sociálně a podobně znevýhodněným osobám, chrání práva, svobody a zájmy ostatních osob v oblasti hospodářských vztahů, sociálních záležitostí, kultury a vzdělávání nebo životního prostředí. (žáci si tyto sféry opíšou)

Žáci si zkusí přiřadit tato práva k jednotlivým sférám 1)Právo na obhajobu; 2)Právo na zdravé životní prostředí; 3)Právo na odměnu v práci; 4)Právo žít; 5)Menšina má právo na vzdělávání ve svém jazyku; 6)Právo na soukromí; 7)Svoboda náboženství; 8)Každý má právo na vzdělání; 9)Právo odepřít odpověď proti sobě nebo proti osobě blízké; 10)Právo na hmotné zabezpečení.

Skupinová práce – žáci se rozdělí do skupinek po čtyřech a odpovídají na níže položené otázky, ve skupinkách diskutují, když narazí na problém, přihlásí se a řeší ho se třídou. Pokud nejsou otázky během výuky, po 5 minutách učitel sám vyvolává skupinky na odpovědi na jednotlivé otázky. Otázky: 1)Byla někdy v dějinách porušována základní lidská práva? 2)Pokud ano, kdy, jak, kým? Jak je možné, že to člověk dovolil? 3)Porušují se i nyní některá lidská práva? 4)Pokud ano, jaká a jakým způsobem? 5)Problematika národnostních menšin. Proč existují problémy s menšinami a jaké? Jak byste je řešili? 6)Existuje a může někdy existovat rovnoprávnost mužů a žen?

DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN [online]. [cit ].