Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str.33-34. Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str.33-34. Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém."— Transkript prezentace:

1 P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str.33-34

2 Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém je odvozen z římského práva. Právo je nástroj, kterým chráníme společnost, členy, životy, zdraví majetek.

3 Právní normy chrání společnost před jednáním, které je pokládáno za nebezpečné. Chammurabiho zákoník-18. stol.p.n.l.- jestliže občan vypíchne oko některému občanu, vypíchnou i jeho oko.

4 Klíčové hodnoty společnosti Dobro-lidský život je sám o sobě dobrý, a proto je hoden ochrany. Svoboda-nezávislost a soukromí jednotlivce. Pravda-pravdivé poznání skutečnosti je třeba chránit proti lhářům. Spravedlnost-požadavek rovnoprávnosti. Mír-pokojné soužití lidí i států.

5 Ú KOLY : 1. Co znamená, že právo je nástroj sloužící společnosti? 2. Před čím právo chrání společnost?


Stáhnout ppt "P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str.33-34. Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém."

Podobné prezentace


Reklamy Google