Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práva a svobody a veřejná moc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práva a svobody a veřejná moc"— Transkript prezentace:

1 Práva a svobody a veřejná moc
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Právo = nástroj společnosti k prosazování spravedlnosti;
Chrání život, svobodu, zdraví, bezpečnost, majetek a důležité zájmy; Práva lidská x práva občanská. Základní politická práva: - právo účasti na správě věcí veřejných; - právo petiční; - právo shromažďovací, sdružovací; - právo na odpor; - právo azylu; - svoboda projevu a informací.

3 Práva v osobní sféře Právo na život; Právo na soukromí;
Nedotknutelnost osoby; Právo na majetek; Listovní tajemství; Nedotknutelnost obydlí; Zákaz nucených prací a otroctví.

4 Svobody Svoboda = mezilidský vztah založený na existenci osobní nezávislosti jedince. Základní svobody: - svoboda projevu; - svoboda tisku; - svoboda pohybu; - svoboda názoru; - svoboda náboženství; - svoboda vědeckého bádání a umělecké tvorby.

5 Diskuse Jaký je rozdíl mezi lidským a občanským právem?
V jakém dokumentu jsou závazně sepsána práva osob? Myslíte si, že jsou práva a svobody člověka dodržovány naším státem? Odůvodněte.

6 Veřejná moc Veřejná moc je moc, tedy schopnost autoritativně rozhodovat o právech a povinnostech jednotlivců i sociálních skupin bez ohledu na jejich vůli, která vyjadřuje veřejný zájem. V rámci veřejné moci se rozlišuje: - státní moc; - moc, kterou disponují nestátní veřejnoprávní korporace, jako jsou např. obce, kraje, profesní komory či vysoké školy; Každý má právo domáhat se ochrany svých práv u nezávislého a nestranného soudu nebo u jiného orgánu; Nezávislost a nestrannost soudu.

7 Úkol Žáci se rozdělí do čtyř skupin a vytvoří prezentace v Powerpointu, které poté přednesou ostatním. Nejdříve ale žáci pošlou hotové prezentace na učiteli, ten jim jejich vypracování zkontroluje. Témata: Orgány veřejné moci výkonné; Struktura soudů v ČR; Průběh soudního řízení; Práva člověka při soudním řízení; Učitel poté doplňuje a upřesňuje informace.

8 Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák ... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN Veřejná moc. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Práva a svobody a veřejná moc"

Podobné prezentace


Reklamy Google