Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; 11.01.2013 Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; 11.01.2013 Mgr."— Transkript prezentace:

1 Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr. Ludmila Muchová

2 Listina základních práv a svobod ČR

3 Listina základních práv a svobod ČR
Byla přijata roku 1992 Stala se součástí ústavního pořádku ČR Je složena z preambule a 6 hlav ( 44 článků ), které se věnují 5 základním okruhům práv

4 1. Základní lidská práva a svobody
Zaručují člověku důstojnost v základních oblastech jeho života Např. : právo na život, osobní svoboda, nedotknutelnost osoby a jejího soukromí, právo na lidskou důstojnost a ochranu jména a jiných údajů o své osobě, právo na majetek, tajemství listovních a telefonických zpráv, nedotknutelnost obydlí, svoboda pobytu a pohybu, svoboda myšlení, svoboda náboženského vyznání apod.

5 2. Politická práva Vytvářejí pro občany možnost účastnit se veřejného politického života, Např. : svoboda projevu, petiční právo, právo na informace, shromažďovací právo, právo volit apod.

6 3. PRÁVA NÁRODNOSTNÍCH A ETNICKÝCH MENŠIN
Chrání před diskriminací, násilným tlakem většinového národa a před násilnou asimilací Např.: právo na vzdělání v mateřském jazyku a jeho užívání, právo na všestranný rozvoj vlastní kultury apod.

7 4. Hospodářská, sociální a kulturní práva
Zaručují jistou úroveň života, která umožňuje jedinci rozvíjet jeho osobnost Např. : právo na svobodnou volbu povolání a právo podnikat, právo sdružovat se v odborových organizacích, právo na stávku, právo na odměnu za práci, právo žen, mladistvých a zdravotně postižených na zvýšenou ochranu zdraví při práci, právo na důchodové a sociální zabezpečení, právo na vzdělání, právo na příznivé životní prostředí apod.

8 5. Právo na soudní a jinou právní ochranu
Zajišťuje spravedlivost a korektnost soudního jednání Např. : možnost domáhat se svého práva u nezávislého a nestranného soudu, právo obviněného odepřít výpověď, právo na obhajobu, právní pomoc, právo na veřejný proces bez průtahů, presumpce neviny, nikdo nesmí být dvakrát souzen za totéž

9 Lidská práva Komise pro lidská práva ( sídlo v Ženevě ) = nejvýznamnější orgán OSN, který sleduje dodržování lidských práv Rada Evropy ve Štrasburku iniciovala vznik dvou institucí na ochranu lidských práv - Evropská komise pro lidská práva a Evropský soud pro lidská práva – umožňují individuální stížnosti na porušování lidských práv

10 Použitá literatura Odmaturuj: ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, 2008, s ISBN


Stáhnout ppt "Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; 11.01.2013 Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google