Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz;

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz;"— Transkript prezentace:

1 Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jak chránili naši společnost předkové?
Chammurapiho zákoník – Chammurapi (starobabylonský panovník) žil v 18. st. př. n. l. – tento zákoník obsahuje například takovéto ustanovení: Jestliže vypíchnu oko druhému, postižený vypíchne oko mně. Toto je z hlediska moderního chápání práva v rozporu se spravedlností.

3 Právo Právo je nástroj společnosti k prosazování spravedlnosti.
Chrání život, svobodu, zdraví, bezpečnost, majetek a další důležité zájmy. (jedna z možných definic vysvětlení práva)

4 Vztah práva ke společnosti
O právu platí, podobně jako o státu, že je to důležitá sociální instituce, která zajišťuje trvání a uskutečňování spravedlnosti v životě společnosti jako celku i v jednotlivých mezilidských vztazích.

5 Spravedlnost ve společenských vztazích chybí, jestliže je popírána lidská svoboda, jestliže jednotlivci nebo různé vrstvy obyvatelstva jsou diskriminováni, jestliže není dostatečně chráněn majetek nebo jestliže je společnost zmítána neustálými konflikty. Právo chrání hodnoty, bez jejichž uskutečňování by společnost nemohla přežít.

6 Hodnoty práva Dobro – ochrana lidského života;
Svoboda – soukromí jednotlivce je nutno bránit před nepřípustným zasahováním; Pravda – pravdivou skutečnost je nutno bránit před lháři; Rovnoprávnost – rovná práva lidí; Mír a bezpečí; Vlastnictví – právo mít majetek a hospodařit s ním.

7 Všeobecně vzato se spravedlností ve společnosti míní takové uspořádání sociálních vztahů, které respektuje a chrání základní kladné hodnoty lidského soužití a morálky.

8 Diskuze: Zamyslete se, zda byste v dnešní době zavedli takzvaný zákon „oko za oko, zub za zub“ (Chammurapiho zákoník), a pokud ano, tak v jakých případech. Diskuzi vede učitel a snaží se ji usměrňovat.

9 Otázky: Co rozumíme pod pojmem spravedlnost?
Co rozumíme pod pojmem spravedlnost? Jaké hodnoty chrání právo? Co je podle Vás rovnoprávnost? Jak tento pojem chápete?  

10 Použité zdroje EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN


Stáhnout ppt "Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz;"

Podobné prezentace


Reklamy Google