Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práva a povinnosti osob

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práva a povinnosti osob"— Transkript prezentace:

1 Práva a povinnosti osob
Úlohy k tématu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Vysvětlete Ve dvojicích se zamyslete nad pojmem lidské právo. Vysvětlete a vymezte oblasti, kterých se například týká.

3 Otázky Vysvětlete pojmy svoboda a rovnoprávnost.
Jaký oficiální dokument shrnuje základní práva člověka? Jaký je rozdíl mezi lidským a občanským právem? Čím je známé datum v souvislosti s právy osob? Jaké má člověk například povinnosti?

4 Listina základních práv a svobod
Podívejte se na internetu na Listinu základních práv a svobod a všimněte si, jakými slovy jsou v ní oddělována lidská a občanská práva. Slova najděte a přečtěte si je nahlas se zbytkem třídy.

5 Přiřaďte právo na život založit politickou stranu svoboda pohybu
rovnost lidí podílet se na správě veřejných věcí právo na přístup k voleným a jiným veřejným funkcím právo spolčovací a shromažďovací právo na vzdělání právo na příznivé životní prostředí občanské právo lidské právo

6 Diskuse na závěr Zamyslete se nad tím, kdy a z jakého důvodu nebyla dodržována práva osob. Jak byste reagovali, kdybyste se ocitli v takové situaci? Jaké máte v nynější době povinnosti? Jak se to v budoucnosti změní?


Stáhnout ppt "Práva a povinnosti osob"

Podobné prezentace


Reklamy Google