Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK"— Transkript prezentace:

1 ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0961 NOVOVĚK
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_rasismus Jméno autora: Mgr. Lenka Habartová

2 Anotace: Prezentace je určena žákům 2. stupně a je součástí učiva občanské výchovy. Seznamuje žáky s lidskými rasami, nebezpečím rasismu, důsledky a příklady ze života. K doplňování lze použít pero ICT nebo fix. Období vzniku vzdělávacího materiálu: leden 2012.

3 RASISMUS Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři děti pokaždé s někým jiným a nechce se vám pracovat. Takže až si budete stěžovat, že “on” vám brání v seberealizaci dovolte mi připomenout – “on” je teď černý. A vy už nemáte žádné výmluvy.

4 Planeta Země Podle mapy světa pojmenuj světadíly.
Život na Zemi se liší rozdílnými životními podmínkami na různých místech, které měly vliv na barvu pleti i na kulturní rozvoj člověka. Evropa Amerika Asie Afrika Austrálie Antarktida

5 Lidské rasy (přiřaď správné údaje)
Rozeznáváme tři základní lidské rasy + míšence Evropa a jižní Asie Žlutohnědá (mongoloidní) Asie Černá (negroidní) Afrika, Austrálie,Amerika Bílá (europoidní)

6 Co je rasismus? projev příslušníkům proti rasy. jiné nenávisti
(Seřaď slova do věty a větu napiš.) projev příslušníkům proti rasy. jiné nenávisti Rasismus je ………………………………………………………………………………………………………………………. Rasismus je projev nenávisti proti příslušníkům jiné rasy.

7 Příklady 1. Nadřazenost v otrokářské společnosti.
2. Systematické vyvražďování Židů nacistickým Německem během 2. sv. války. 3. Amerika – bílí proti černým 4. V Česku především vztahy bílého obyvatelstva a Romů. Hnutí SKINHEADAS proti Romům. V současnosti se stále více projevují útoky Romů proti ostatním občanům ČR. Můžeme sledovat situaci ve Šluknovském výběžku a okolí.

8 Proč přibývá rasistických útoků?
Zakroužkuj vhodné možnosti výhodná práce nezaměstnanost šťastná rodina nedodržování povinností krádeže vulgární výhružky rovné příležitosti velká kriminalita zneužívání sociálních dávek přátelství

9 Listina základních práv a svobod
Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení. 21. březen = Mezinárodní den boje za odstranění rasové diskriminace.

10 CITACE Snímek 3 Tom Adkins, Bílá vina je mrtvá
January 22nd, 2009 · Diskuze (12 Comments) Snímek 4,5 Obrázky dostupné na www: < Snímek 7 Snímek 9


Stáhnout ppt "ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK"

Podobné prezentace


Reklamy Google