Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Europoidní Negroidní Mongoloidní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Europoidní Negroidní Mongoloidní"— Transkript prezentace:

1 Europoidní Negroidní Mongoloidní
LIDSKÉ RASY Europoidní Negroidní Mongoloidní

2 LIDSKÉ RASY Lidský druh není zcela stejný a dělí se na jednotlivé lidské rasy. Základní dělení obsahuje 4 rasy (starší literatura uváděla pouze 3). Jednotlivé rasy mají některé fyzické rozdíly jako např. barvu kůže. Z vědeckého hlediska nebylo nikdy prokázáno, že by některá lidská rasa byla vývojově nadřazená ostatním. Překrucování vědeckých poznatků a populismus vedl ke vzniku rasismu. europoidní - patří sem indoevropská skupina, semitská a matinská. Označována nesprávně jako běloši mongoloidní - mongolská a indiánská skupina. Označována nesprávně jako asiati negroidní - afrických a amerických černochů (někdy označovaná jako Afro-američané) a melanéská skupina. Označována nesprávně jako černoši australonéská rasa (Drávidové, Papuánci)

3 NEGROIDNÍ RASA

4 Tmavá pigmentace se nachází téměř na celém povrchu těla s výjimkou např. dlaní. Je způsobena zvýšeným obsahem melaninu v kůži.Jejich charakteristikou je velký nos, velké rty a tmavé často kudrnaté vlasy. Černoši žijí především v subsaharské Africe. Vzhledem k tomu, že v minulosti byli černoši často zneužíváni jako otroci, tvoří dnes významnou menšinu i v jiných státech, např. v USA, kde jsou oficiálně nazýváni Afroameričané.

5 MONGOLOIDNÍ RASA Mongoloidní rasa (též žlutá rasa či asijsko-americká rasa) je jednou ze tří hlavních lidských ras. Vyznačující se snědou (žlutou) pletí, rovnými tmavými vlasy a tzv: šikmé oči. Kolébkou této rasy je pravděpodobně území dnešní Číny. Dnes jde o nejpočetnější lidskou rasu. Patří do ní Číňané, Japonci, Korejci, Vietnamci, Mongolové, Kazaši... a také američtí Indiáni a Eskymáci. Název pochází od Mongolů, kteří měli ve Evropě pověst krutých válečníků. Termín "Mongoloidní rasa" poprvé použil německý filozof Christoph Meiners.

6

7 LIDSKÉ RASY - veškeré lidstvo naší planety patří k jedinému živočišnému druhu - Homo Sapiens Dlouhodobým vývojem, vlivem odlišného podnebí, stravy, způsobu života se lidstvo rozdělilo do skupin tzv. základních antropologických typů - ras (plemen). Lidská rasa - je velká skupina lidí s podobnými, dědičně podmíněnými, antropologickými znaky - barva pleti, barva a tvar vlasů a očí, tvar lebky,nosů, rtů …-, kterými se jednotlivé rasy od sebe navzájem odlišují. europoidní (bílá, evropsko-asijská) tvoří asi 50% světové populace. V důsledků evropské expanze europoidní rasa osídlila všechny části světa.Nejvíce jsou příslušníci bílé rasy zastoupeni v Evropě, Severní Americe, JZ Asii, Austrálii, arabské Africe … V každé rase můžeme při podrobnějším dělení vymezit typy. V Evropě se setkáváme např: se Středoevropským typem, Mediteránním typem, Nordickým typem … mongoloidní (žlutá, asijsko-americká) zastupuje asi 40% lidstva. Nejvíce je zastoupena v Asii ale také např: v SeverníAmerice na Madagaskaru ekvatoriální (černá, negroidní, africko-australská)tvoří asi 10% světové populace. Domovem černé rasy je střední a jižní Afrika

8

9

10 přechodných ras - míšenců.
mulat - kříženec europoidní a ekvatoriální rasy - bělocha a černocha mestik - kříženec europoidní rasy a mongoloidní rasy - indiána a bělocha zambo - kříženec ekvatoriální rasy a mongoloidní rasy - indiána a černocha kreol - kříženec europoidní rasy a mongoloidní rasy - Španěla a indiána

11 rasismus - rasová diskriminace - názor o nadřazenosti jedné rasy nad ostatníma S extrémní podobou rasismu jsme se mohli setkat v Jihoafrické republice - Apartheid. Rasismus, nenávist vůči Židům - antisemitismus, dosáhl nejhrůznější podoby ve druhé světové válce, kdy nacistické Německo systematicky vyhlazovalo Židy v koncentračních táborech - tzv. holocaust. Strach z cizích ras, národů nazýváme - xenofobií.


Stáhnout ppt "Europoidní Negroidní Mongoloidní"

Podobné prezentace


Reklamy Google