Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé."— Transkript prezentace:

1 Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé pouze evropského původu. Později se sem začali zařazovat i lidé z blízkého východu, severní Afriky, střední Asie a severozápadní části indického subkontinentu.

2 Mongoloidní rasa Mongoloidní rasa (též žlutá rasa či asijsko-americká rasa) je jednou ze tří hlavních lidských ras. Vyznačující se snědou (žlutou) pletí, rovnými tmavými vlasy a tzv.: šikmé oči. Kolébkou této rasy je pravděpodobně území dnešní Číny. Dnes jde o nejpočetnější lidskou rasu. Patří do ní Číňané, Japonci, Korejci, Vietnamci, Mongolové, Kazaši... a také američtí Indiáni a Eskymáci.

3 Negroidní rasa Negroidní rasa je jednou ze tří hlavních lidských ras. Protože se vyznačuje tmavou pletí, jsou její příslušníci obecně označováni jako černoši. Výraz černoch je někdy považován za spíše lidovější (odborné označení bylo negroid, v současné době z důvodů bující politické korektnosti byl vymyšlen název rasa ekvatoriální), ale je často užíván i v odborném styku. Tmavá pigmentace se nachází téměř na celém povrchu těla s výjimkou např. dlaní. Je způsobena zvýšeným obsahem melaninu v kůži.Jejich charakteristikou je velký nos, velké rty a tmavé často kudrnaté vlasy. Černoši žijí především v subsaharské Africe. Vzhledem k tomu, že v minulosti byli černoši často zneužíváni jako otroci, tvoří dnes významnou menšinu i v jiných státech, např. v USA, kde jsou oficiálně nazýváni Afroameričané.

4 Australoidní rasa K negroidní (ekvatoriální) rase se někdy přiřazuje australoidní rasa. Patří k ní původní obyvatelé Austrálie. Vyznačuje se temnou pletí a kudrnatými vlasy.

5 Jakub Šlechta Zš Komenského Ostrava-Poruba
Připravil: Jakub Šlechta Zš Komenského Ostrava-Poruba


Stáhnout ppt "Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé."

Podobné prezentace


Reklamy Google