Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu):"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová Název prezentace (DUMu): Občanské právo 1 Název sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na občanské právo.

3 Občanské právo 1

4 Občanské právo Občanské právo je souhrn předpisů, které se týkají:
majetkoprávních vztahů - vlastnické právo, spoluvlastnické právo, právo dědické smluvních vztahů – uzavírání smluv, řešení sporů při jejich neplnění a porušování ochrany osobnosti – právo na ochranu života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, soukromí Nejdůležitějším právním předpisem občanského práva je občanský zákoník.

5 Majetkoprávní vztahy Vlastnické právo = právo vlastnit majetek, je jedním ze základních práv člověka, které je zakotveno v Ústavě Každý, kdo podle práva nabyl (tj. koupil, zdědil, sám si vyrobil, dostal darem) nějaký majetek, má právo ho užívat a nakládat s ním podle vlastní úvahy. Nesmí však poškozovat životní prostředí a ohrožovat lidské zdraví, např. obtěžovat své sousedy hlukem, kouřem, zápachem. Vlastník může svůj majetek prodat, darovat, odkázat. Každý má právo na ochranu svého majetku.

6 Druhy vlastnictví Majetek může mít jednoho i více vlastníků.
Podílové vlastnictví – jednu věc vlastní více vlastníků, např. 3 sourozenci zdědí dům po rodičích, stanou se spoluvlastníky domu. Každý z nich vlastní 1/3 a také se z 1/3 podílí na údržbě, pokud se nedohodnou jinak. Jestliže jeden z nich by chtěl svůj podíl prodat, mají dva zbývající tzv. předkupní právo (mají jako první v pořadí právo podíl koupit).

7 Společné jmění manželů
Je zvláštní formou spoluvlastnictví, které se týká manželů za trvání manželství. Oba manželé mají stejná práva. Společné jmění tvoří veškerý majetek, který nabyli manželé za trvání manželství. Do společného jmění nepatří osobní dary, věci osobní potřeby a také majetek, který vlastnili manželé před uzavřením manželství. Společné jmění manželů zaniká společně se zánikem manželství.

8 Kontrolní otázky: 1. Jaké oblasti našeho života řeší občanské právo ? 2. Co vyplývá z vlastnického práva ? 3. Jaké znáte druhy vlastnictví ? 4. Uveďte příklady podílového vlastnictví. 5. Koho se týká společné jmění, kdy zaniká ?

9 Zdroje [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN [2] DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák ... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN NEZNÁMÝ. Spotřebitelské právo [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 99ebitelsk%C3%A9_pr%C3%A1vo&printable=yes ilustrace:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu):"

Podobné prezentace


Reklamy Google