Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Listina základních lidských práv a svobod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Listina základních lidských práv a svobod"— Transkript prezentace:

1 Listina základních lidských práv a svobod
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 V roce 1992 byla u nás přijata Listina základních práv a svobod a stala se součástí ústavního pořádku ČR. Je složena z preambule a 6 hlav (44 článků), které se věnují 5 základním okruhům práv (hlavy II–V).

3 Struktura Listiny Hlava první – obecná ustanovení;
Hlava druhá – lidská práva a základní svobody: a) základní lidská práva a svobody; b) politická práva. Hlava třetí – práva národnostních a etnických menšin; Hlava čtvrtá – hospodářská, sociální a kulturní práva; Hlava pátá – právo na soudní a jinou právní ochranu; Hlava šestá – ustanovení společná.

4 Koncepce listiny vychází z mezinárodních úmluv o lidských právech, zejména z Evropské úmluvy o lidských právech a Všeobecné deklarace OSN o lidských právech. Listina obsahuje výčet práv zaručených buď všem lidem (např. právo na život), nebo pouze občanům (např. volební právo).

5 Lidská práva vstupují do mezinárodních vztahů – jedinec hájí svá práva proti vlastnímu státu a hledá ochranu u mezinárodního společenství. Nejvýznamnějším orgánem OSN, který sleduje dodržování lidských práv, je Komise pro lidská práva se sídlem v Ženevě. Rada ve Štrasburku iniciovala vznik dvou institucí na ochranu lidských práv – Evropskou komisi pro lidská práva a Evropský soud pro lidská práva, které umožňují stížnosti na porušování lidských práv. S Radou Evropy souvisejí i dva základní dokumenty v oblasti lidských práv: tzv. Římská úmluva (1950) a Evropská charta sociálních práv (1961).

6 Úkol: O ochranu lidských práv se starají také různé neziskové organizace. Pokuste se ve dvojicích zjistit, o které neziskové organizace jde, a podělte se s výsledkem s ostatními žáky. V demokratických státech, od roku 2000 i v ČR, je zřízen institut veřejného ochránce práv. Doplňte: Veřejný ochránce práv je volen Je volen na období let. Kandidáty navrhuje a senát. Může být zvolen pouze .... po sobě . Žáci mohou použít k úkolu internet (například vyhledávač Google či internetovou encyklopedii Wikipedie). Dále internetové stránky Použité zdroje vždy uvedou..

7 Diskuze: Žáci se rozdělí do skupinek, každá skupinka si vylosuje jeden z paragrafů Listiny základních práv a svobod a pokusí se vyjádřit, o co v tomto paragrafu jde. Učitel koordinuje a usměrňuje diskuzi. Žáci mohou reagovat na ostatní názory. Přehled paragrafů Listiny základních práv a svobod naleznou žáci na internetové stránce Sami si vyrobí kartičky s jednotlivými paragrafy, které následně losují.

8 Použitá literatura: EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN Listina základních práv a svobod (2/1993 Sb.). [online]. (cit ). Dostupné z: < svobod/>


Stáhnout ppt "Listina základních lidských práv a svobod"

Podobné prezentace


Reklamy Google