Technika obsluhy – Výroba dezertních vín Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti nápojových lístků
Alkoholické nápoje - víno
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Odraz světla na rovinném zrcadle
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strojní zařízení – Zhutňování
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukry – přírodní sladidla
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika– národní hospodářství
Strojní zařízení – Test 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Saturn Sluneční soustava Název školy
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba dezertních hmot 2
Teorie Informace, signál
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Technika obsluhy – ozdoby míchaných nápojů
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Výroba dezertních vín Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhVýroba dezertního vína Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky, jak se vyrábí fortifikovaná vína. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaPortské, Sherry, flor, solera, sádrování DatumDatum vytvoření –

Portské Sherry

p ěstuje se na svazích lemujících řeku Douro v severní části Portugalska. vyrábí se výhradně z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v oblasti Douro Valley patří mezi fortifikovaná (dolihovaná) vína, po 3 až 4 dnech přidává k vínu koncentrovaná vínovice, tzv. Aguardente.

odrůdy Tinta Roriz, Tourigal Nacional, Touriga Franca jsou při sklizni pečlivě selektovány.

Odrůdy pro výrobu: Malvasia Fina Viosinho Donzelinho

Extra dry – 3 roky v dubových sudech White – 3 roky v dubových sudech Lágrima- 3 roky v dubových sudech

Kvašení a dolihování Začátek fermentace portského je stejná jako u sherry. Rozdíl je v době přidání brandy (čistý vinný destilát, který obsahuje 77% alkoholu). Při výrobě portského rozhoduje množství cukru nikoli obsah alkoholu jako při sherry.

Tawny se rozděluje dle kvality na: - Tawny – 3 roky v dubových sudech - tawny reserve – 5 let v dubových sudech - tawny age – kupáž různých ročníků (10, 20, 30 a 40 let staré) - Colheita- minimálně 7 let

Ruby se rozděluje dle kvality na: - Ruby – 3 roky zraje v dubových sudech - Reserve – 4 roky zraje v dubových sudech - late bottled vintage (LBV) – 4-6 let zraje v dubových sudech - Vintage – 2 roky zraje v dubových sudech – dozrává v lahvích

Vyrábět se smí pouze na jihu Španělska, v okolí města Jerez De La Frontera.

Sherry se vyrábí z odrůdy : Palomino, Pedro Ximénez, Moscatel.

Solera – frakční při výrobě sherry směšovací systém Flor – šedobílá povrchová tenká vrstva pokrytá kvasinkami. Ovlivňuje sherry tím, že absorbuje zbytkové stopy cukru.

Sklizeň – první týden v září. Po sklizni se některé odrůdy nechají na slunci asi 10 – 21 dní Sádrování – před lisováním se odstraní třapiny a přidá se malé množství sádry Lisování – dříve šlapáním, v současnosti se používají pneumatické horizontální lisy.

Kvašení – víno po přidání kvasine kvasí asi dní. Z moštů, které mají na hladině flór - mastný až smetanový povlak, který vzniká transformací kvasinek a zabraňuje oxidaci vína v poloprázdném sudu – tak se vyrobí Fino. Mošty bez flóru jsou určeny pro výrobu Oloroso. Tady dojde k okamžitému dolihování na 17 % obj., aby se zabránilo pozdějšímu částečnému rozvinutí flóru. Vína pak zrají v sudech v jednotlivých bodegas.

Fino-lehké víno, suché, s jemnou vůní floru Manzanilla-je sherry víno vyráběné v okolí přístavu Sanlúcar de Barrameda Amontillado-víno se nechává ležet na kvasnicích a poté se víno vystavuje, aby mohlo volně dýchat, je tmavší než fino, ale nemá tak kvalitní základ pro archivaci jako Oloroso

Oloroso-vonící víno je tmavší a velmi bohaté. Oloroso má z sherry vín největší podíl alkoholu. Palo Cortado-unikátní víno, není cíleně vyráběné, pouze jeden z tisíce Amontillado-zraje nejméně 8 let, má ořechový charakter. Manzanilla fina – dolihování je nižší a solera je komplexnější.

1) Portské se pěstuje v oblasti …….. v severní části Portugalska. 2) Sherry se smí pouze na jihu ………………….., v okolí města ……….. 3) Fortifikovaná vína jsou vína………………….. 4) Jak se jmenuje alkohol, který se používá k fortifikaci…………………… 5) Co je rozhodující pro přidání alkoholu při výrobě portského?

Stevenson, T. Světová encyklopedie vín. Bratislava: GEMINI ISBN