Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká KAKAOVNÍK A JEHO DRUHY Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s pěstováním kakaovníku a jeho druhy. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Kakaové boby, Criollo, Forastero, fermentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_19

3 Kakaovník a jeho druhy   obr.1 obr.2

4 Kakaové boby jsou semena kakaových plodů rostoucích na stromech kakaovníku
Původní vlastí je Střední Amerika Pěstuje se v tropickém pásmu Jižní Ameriky a Afriky Největším producentem je hlavně Brazílie a Pobřeží slonoviny obr.3

5 Kakaovník ke svému růstu a produkci potřebuje:
Dobrou půdu Dostatek vláhy Teplota °C

6 Pěstování: Kakaovník dorůstá do výšky 4 – 6 m
Listy jsou zašpičatělé, 30 cm dlouhé a 10 cm široké Plody mají tvar okurek, váží asi 500 g, jsou červenofialové barvy Uvnitř plodu jsou semena → BOBY (v množství ks) Plody dozrávají po celý rok a sklizeň je rozdělena do dvou etap

7 Druhy kakaovníku: Rozeznáváme 2 základní typy kakaových jader:
obr.4

8 1. Odrůda Criollo: Ušlechtilý typ, slabší slupka a jemnější aroma
Barva bílá a červenobílá K výrobě jemných druhů čokolád, hlavně mléčných a smetanových Kakaovník vyžaduje jakostní půdu, vláhu a stálou teplotu Je málo odolná

9 2. Odrůda Forastero: Odolnější typ Slupka je tvrdá a silná
Barva purpurově hnědá Chuť trpká, nahořklá

10 Úprava kakaových bobů fermentací
Po sklizni se kakaové boby rozřezávají a zbavují dužiny Semena z plodu se vyjmou a podrobují se fermentaci Nejjednodušší je boby navršit na hromadu, pokrýt je banánovými listy a nechat je fermentovat Moderní způsob fermentace je uložení bobů do dřevěných nádob s děrovaným dnem Doba fermentace je 2 – 7 dnů podle odrůdy (ušlechtilejší odrůdy mají dobu kratší)

11 Fermentace Je kvašení dužiny, která je na semenech z plodů
Je důležitou fází při úpravě kakaových bobů a ovlivňuje konečnou jakost Fermentace probíhá při alkoholovém kvašení pomocí kvasinek a baktérií při teplotě 50°C a tím se zároveň ničí klíčivost semene Oxidací se zjemňuje trpkost jader, vznikají vonné estery a jádra získávají charakteristickou chuť a vůni Po skončení fermentace se kakaové boby suší na slunci nebo v sušárnách

12 Fermentace se provádí několika způsoby:
Fermentace v zemních děrách – primitivní výroba Fermentace na hromadách – na listy banánovníku se navrší jádra a hromada se překryje opět listy Fermentace v koších – koše jsou vyloženy listy banánovníku a jsou přesypávány do jiných košů Fermentace v bednách – dřevěné bedny, zákaz železných dílů Fermentace v lískách – ploché lísky s děrovaným dnem, staví se na sebe, jednoduchá manipulace   Kakaová jádra po fermentaci obsahují asi 35% vody, proto se musí rychle usušit, aby nevzniklo nebezpečí plísněmi.

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 2: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 3: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 4: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google